Tropska oluja paralizirala grad: Ulice New Orleansa se pretvorile u rijeke

Radiosarajevo.ba
Tropska oluja paralizirala grad: Ulice New Orleansa se pretvorile u rijeke
Foto: Twitter / Printscreen

Tropska oluja je poplavila ulice New Orleansa u SAD-u i paralizirala saobraćaj.

Zabrinutost je porasla jer još gore je na putu: moguć je uragan koji bi prije vikenda mogao da pogodi obalu Meksičkog zaliva i podigne vodostaj rijeke Mississipi do vrha zaštitnih nasipa tog američkog grada.

Oluja je još bila daleko u Meksičkom zalivu kada je u New Orleansu jutros palo čak 180 litara kiše po kvadratnom metru za svega tri sata, rekli su meteorolozi.

Državama Mississipi i Teksas također prijeti obilna kiša.

U New Orleansu ulice su se pretvorile u brze rijeke koje su nosile kante za smeće i otpad. Voda je bila do prozora automobila od kojih su mnogi napušteni. Nekim ulicama su veslali kajakaši.

Poslije katastrofe s uraganom "Katrina" augusta 2005, s 1.500 mrtvih, i poplave tokom uragana "Rita" septembra iste godine, od kojih se New Orleans još nije sasvim oporavio, poplava ga je pogodila i treći put, tokom oluje u augustu 2017. godine, prenosi Beta.

Ta poplava je pokazala velike probleme u službi koja je nadgledala drenažu, a to je dovelo do smjenjivanja osoblja u gradskoj vlasti i preduzeću za vodovod i kanalizaciju, uz velike popravke infrastrukture.

Guverner Luisiane John Bell Edwards je proglasio vanredno stanje i rekao da će trupe Nacionalne garde i specijalna vozila za vodu biti raspoređeni širom te države u očekivanju uragana.

Prognostičari kažu da bi Luisiana mogla do ponedeljka dobiti i svih 30 litara kiše po kvadratnom metru, a pojedina područja čak 46 litara.Jaka očekivana kiša mogla bi podići vodostaj već nadošle rijeke Mississipi opasno blizu vrhova nasipa koji štite New Orleans, rekli su zvaničnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije