Trofejni lov koji mnogi žele zabraniti: Ubijaju sve ugroženiju vrstu ptice

Radiosarajevo.ba
Trofejni lov koji mnogi žele zabraniti: Ubijaju sve ugroženiju vrstu ptice
Foto: Campaign To Ban Trophy Hunting / Trofejni lov na ugroženu vrstu ptice

Lovcima se plaća više od 6.300 maraka za putovanje na Island gdje će loviti sve ugroženiju vrstu ptice, a koja će kasnije biti trofej, piše portal Unilad.

Borci protiv trofejnog lova su objavili fotografije na kojima su vidljivi lovci koji stoje pored brojnih ubijenih ptica koje su postale ugrožena vrsta. Njihov lov je legalan.

Oni su pozvali britansku ministricu za zaštitu okoliša da zabrani ovu vrstu lova, s obzirom na to da se ubijene životinje transportuju u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Trofejni lov na ugroženu vrstu ptice - undefined

Foto: Campaign To Ban Trophy Hunting : Trofejni lov na ugroženu vrstu ptice

Glasnogovornik udruženja kojem je cilj zabraniti trofejni lov Eduardo Goncalves je poručio da je ova vrsta ptice čiji je naziv Fratercula postala ugrožena zbog nekontrolisanog lova. U izjavi za list Sunday Telegraph je naglasio da se odmah mora spriječiti daljnje ubijanje ptica.

Pozvao je međunarodnu organizaciju koja se bavi trgovinom životinjama CITES da ove ptice proglasi zaštićenom vrstom na konferenciji koja bi trebala biti održana sljedeći mjesec.

Trofejni lov na ugroženu vrstu ptice - undefined

Foto: Campaign To Ban Trophy Hunting : Trofejni lov na ugroženu vrstu ptice

Prema dostupnim izvještajima. populacija ove ptice je u posljednjih deset godina smanjena sa sedam na 5,4 miliona. Na ostrvu Shetland je njihov broj smanjen sa 20.000 na 10.000 u posljednjih 30 godina.

Prije četiri godine je Međunarodni savez za zaštitu prirode ove ptice uvrstio na listu vrlo vrijednih životinja čiji je opstanak ugrožen. Mnoge koje budu ulovljene na Islandu se kasnije serviraju kao hrana turistima. Dio je tradicionalne kuhinje ove zemlje, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije