Traje pojačana potraga za avionom Air Francea

Radiosarajevo.ba
Traje pojačana potraga za avionom Air Francea

Francuska će uputiti dva dodatna aviona koja će učestvovati u potrazi za avionom Air Francea, koji je nestao iznad Atlantskog okeana, objavio je u glavni stožer oružanih snaga u Parizu.

"Izviđački avion Breguet Atlantique,čija se baza nalazi u Dakaru, krenuo je u nedjelju iz glavnog senegalskog grada da učestvuje u potrazi za avionom, koja se obavlja pod upravom senegalskog centra za spašavanje", precizirao je glasnogovornik glavnog stožera kapetan broda Christophe Prazuck.

Dodao je da će avioni Falcon 50 i Breguet Atlantique krenuti za Dakar kako bi pojačali mogućnosti potrage za nestalim avionom.

Brod francuske nacionalne mornarice, koji krstari Gvinejskim zaljevom, duž obala zapadne Afrike, već je skrenuo prema zoni potrage.

Eventualna upotreba satelitskih sredstava za posmatranje kompletne izviđačke zone mogla bi biti obustavljena zbog loših meteoroloških uvjeta.

Prema najnovijim informacijama Air Francea avion sa 228 putnika i članova posade je vjerovatno izgubio vezu s kontrolom leta nakon što ga je pogodio grom dok je prolazio kroz zonu u kojoj je vladalo snažno nevrijeme. Posljednja automatska poruka, o gubitku napajanja strujom, stigla je u četiri sata ujutru, od kada više nema vijesti o avionu. Stručnjaci kažu da je veoma rijetko da grom pogodi avion, kao i da nije poznato da je avion pao od udara groma, ali da je moguće da je grom izazvao lančanu reakciju koja je dovela do eksplozije.

Kompanija Air France je već izjavila saoučešće porodicama putnika koje su se okupile na aerodromu Charles de Gaulle, gdje je otvoren krizni centar .

Za sada je teško lokalizovati mjesto na kome je nestao avion, a za njim traga francuski avion koji je poleteo iz Dakara kao i brazilska avijacija.

Nestanak Air Franceovog aviona - možemo očekivati najgore

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije