Tragedija u Ekvadoru: Najmanje 16 osoba smrtno stradalo u klizištu

0
Fena
Tragedija u Ekvadoru: Najmanje 16 osoba smrtno stradalo u klizištu
Foto: Twitter / U toku akcija spašavanja

Najmanje 16 osoba smrtno je stradalo u klizištu izazvanom obilnim kišama koje padaju već nekoliko mjeseci na jugu Ekvadora, saopćila je vlada u ponedjeljak, prenosi AFP.

Klizište se aktiviralo u nedjelju uvečer, zatrpavši desetine domova, povrijedivši 16 ljudi, a oko 500 stanovnika se našlo u direktnoj opasnosti, navodi Sekretarijat za upravljanje rizicima (SNGR) u saopćenju.

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso objavio je na Twitteru da su vatrogasci iz susjednih područja raspoređeni u selo Alausi u provinciji Chimborazo, oko 300 kilometara južno od glavnog grada, "kako bi pomogli najugroženim stanovništvu".

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Na slikama objavljenim u lokalnim medijima vidi se desetine spasilaca i civila koji pokušavaju usred noći ručno skloniti ruševine koristeći jedino svjetlo baterijskih lampi u planinskom području.

Vlasti su saopćile da tragaju za sedam nestalih osoba.

Od početka godine, jake kiše u Ekvadoru uzrokovale su smrti 22 osobe, uništile su 72 kuće i oštetile više od 6.900 domova, navodi SNGR.

Vlada je saopćila da je mobilizirala državnu policiju, oružane snage, ministarstvo zdravlja i Crveni krst da pomognu u akcijama spašavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije