Tony Blair bi mogao postati predsjednik EU

Radiosarajevo.ba
Tony Blair bi mogao postati predsjednik EU

Ako Republika Irska prihvati Lisabonski sporazum bivši britanski premijer bi mogao u roku od samo nekoliko sedmica postati predsjednik Europske unije kojeg biraju čelnici EU zemalja.

Tony Blair jedan od favorita u utrci za prvog predsjednika Europske Unije, titule o kojoj ne odlučuju birači već vođe 27 zemalja EU-a.

Bivši britanski premijer odbija potvrditi ili negirati svoju kanditaturu za predsjednika, ali kaže da je 'dobro imati obožavatelje'.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je dao punu potporu Blairu u njegovoj kampanji za predsjednika, a moćnici kažu da je on jedini pravi kanditat za tu funkciju.

Funkcija predsjednika ne može postojati dok sve zemlje članice EU-a ne ratificiraju Lisabonski sporazum, a još se čeka ratifikacija od strane Republike Irske koja bi u petak trebala glasati po tom pitanju.

"Referendum o Lisabonskom sporazumu je jedna od najvažnijih političkih odluka današnjeg doba" izjavio je irski političar Brian Cowen.

Oči čitave Europe će biti uprte prema Irskoj jer Švedska, koja predsjeda Unijom ove godine, želi predsjesnika do kraja mjeseca.

Jedina prepreka Blairu na putu do predsjedavanja Unijom bi bila ako Poljska i Češka odgode svoju ratifikaciju sporazuma.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije