Tokom slavlja u Napulju ubijen sin šefa Camorra mafije

0
Radiosarajevo.ba
Tokom slavlja u Napulju ubijen sin šefa Camorra mafije
Foto: EPA - EFE / Slavlje u Napulju

Tokom slavlja nogometnih navijača u Napulju, iz vatrenog je oružja ubijen 26-godišnji sin mafijaškog bossa, a više od stotinu ljudi je ozlijeđeno, piše Guardian.

Vincenzo Costanzo, koji je imao značajan kriminalni dosje, ubijen je tijekom slavlja na ulicama grada kad je Napoli, nakon 33 godine, postao prvakom Italije.

Bio je sin Maurizija Costanza, koji se smatra jednim od šefova Camorre, napuljske mafije iz okruga Ponticelli i koji je osuđen za mafijaško udruživanje. U incidentu su ozlijeđene još tri osobe. Prema riječima policije, Costanzo je preminuo u bolnici od posljedica prostrjelnih rana, prenosi Jutarnji.hr.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Tužitelji i policija istražuju je li ga namjerno ubio suparnički klan ili je ubistvo bilo slučajno. Naime, u mnogim gradovima južne Italije često se slavi uz pucanje u zrak iz vatrenog oružja.

Deseci hiljada navijača slavili su cijelu noć, mnogi su mahali zastavama s likom pokojnog Diega Maradone, koji je bio zvijezda Napolija kada je grad osvojio svoj posljednji naslov 1990. godine.

U bolnicu je prevezeno više od stotinu ljudi, među kojima su i brojni mladići s ozljedama šake i ruke od vatrometa, te oni ozlijeđeni noževima u brojnim tučnjavama. I jedna dvadesetogodišnja djevojka je u kritičnom stanju nakon što ju je udario automobil tijekom slavlja u Frattamaggioreu u pokrajini Napulj. Lakše ozljede zadobila su i tri policajca.

Bez obzira na to, prefekt Napulja, Claudio Palomba, rekao je za La Gazzetta dello Sport da je "sigurnosni plan napravljen posebno za ovo slavlje, uspio" i dodao da će se "pojačan policijski nadzor nastaviti sljedeće nedjelje kada Napoli igra protiv Fiorentine". Palomba je rekao da ubojstvo Costanza nije povezano s proslavama.

Gradonačelnik Napulja, Gaetano Manfredi, također je rekao kako ova smrt nije povezana s proslavama: "Vjerojatno je to bio obračun mafijaških klanova, a slavlje je tu poslužilo samo kao paravan".

Inače, pripreme za slavlje počele su još početkom marta, dok se Napoli penjao na tabeli. Četvrti širom grada uložile su vlastiti novac u ukrašavanje ulica zastavama i transparentima u plavo-bijelim bojama tima. Majstori tetoviranja imali su pune ruke posla jer su navijači masovno hrlili u njihove salone kako bi novom tetovažom obilježili naslov prvaka.

Gradske vlasti su se dobro pripremile za slavlje i na ulice poslale hiljade policajaca. Čak je i američki konzulat izdao sigurnosno upozorenje prošle sedmice, rekavši da bi "spontana slavlja mogla potrajati više dana" i upozorio na "gust promet ili zatvaranje cesta, značajnu upotrebu vatrometa i konzumaciju alkohola u cijelom gradu". Vlasti su također zabranile automobile i skutere u samom centru u nadi da će smanjiti narušavanje javnog reda i mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije