Tokom protesta na Zapadnoj obali povrijeđeno šest osoba, među njima i dva novinara

Radiosarajevo.ba
Tokom protesta na Zapadnoj obali povrijeđeno šest osoba, među njima i dva novinara
FOTO: AA / Mirni protesti „Marš za veliki povratak“

Najmanje šest osoba povrijeđeno je tokom intervencije izraelskih vojnika na protestima na Zapadnoj obali, javlja Anadolu Agency (AA)

Na različitim područjima na Zapadnoj obali Palestinci su protestovali nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom, zbog nelegalne gradnje jevrejskih naselja i zida razdvajanja.

Izraelski vojnici intervenisali su gumenim mecima i suzavcem. Povrijeđena su i dva predstavnika medija. 

Koordinator Odbora narodnog otpora Palestine Murad Istivi, potvrdio je da je među povrijeđenima i freelancer Anadolu Agency, fotoreporter Nidal Istiyye. Povrijeđen je gumenim metkom. 

Zid razdvajanja dug 78 kilometara, koji je Izrael nelegalno sagradio, razdvaja više od 850.000 Palestinaca.

Izrael od 1967. godine pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. U Istočnom Jerusalemu se nalazi oko 200.000, a u Zapadnoj obali duplo više jevrejskih doseljenika. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna.

Između Zapadne obale i Jerusalema Izrael je izgradio "zid razdvajanja" kojim sprečava dolazak Palestinaca u Jerusalem. Uporedo s tim, Izrael od 2006. godine pod embargom drži i palestinsku Gazu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije