! / Tokom 2019. u Norveškoj niti jedno dijete nije poginulo u saobraćajnoj nesreći

03. 01. 2020. u 13:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Prošle godine u Norveškoj niti jedno dijete nije poginulo u saobraćajnoj nesreći, prenosi Radio-televizija Norveške (NRK).

"Postigli smo uspjeh u osiguravanju djece u automobilima. Bilo bi dobro kada bismo jednako uspješni bili u osiguravanju i odraslih. Analize nesreća su pokazale da 33 posto poginulih nije koristilo sigurnosni pojas. Mnogi od njih bi bili spašeni da su koristili pojas", smatra Ingrid Dahl Hovland iz Uprave za javne ceste.

Prema njenim riječima, nije zadovoljna jer je broj smrtnih slučaja veliki. Podsjetila je da nesreće pogađaju veliki broj ljudi.

Hovland je istakla da se očekivalo da će decembar biti mjesec u kojem će biti najmanji broj stradalih, ali, kako je rekla, to se ipak nije desilo.

Poručila je da se moraju poduzeti mjere da saobraćaj bude sigurniji.

Kako navodi NRK, u svakoj trećoj nesreći su učestvovala teretna vozila. To znači da su učestvovala u 36 nesreća sa smrtnim ishodom. U posljednjih pet godina to je najveći broj.

"Na saobraćajnicama je sve više teretnih vozila. Njihov broj će se povećavati. Analize su pokazale da vozač teretnog vozila vrlo često nije kriv. Zbog toga se mora obratiti pažnja vozačima automobila", kazao je direktor javnog preduzeća koji upravlja cestama Jan Johansen.

Podsjetio je da u Norveškoj postoji veliki broj uskih i zavojitih cesta čija sigurnost nije zadovoljavajuća. Zbog toga je ocijenio da se mora raditi na poboljšavanju njihove sigurnosti, navodi NRK.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA