To bi moglo dodatno naljutiti SAD: Turska našla alternativu za američki F-35

J. M.
To bi moglo dodatno naljutiti SAD: Turska našla alternativu za američki F-35

Ukoliko Sjedinjene Američke Države ne budu željele Turskoj prodati borbeni avion pete generacije F-35, Ankara razmatra alternativu, piše Defense News.

"Ruski borbeni lovac pete generacije Suhoj Su-57 će biti najbolji izbor ako američki saveznici dovedu u pitanje učešće Turske u zajedničkom programu", rekao je izvor iz turskog ministarstva odbrane.

Drugi sagovornik je potvrdio da će Ankara naći zamjenu u slučaju odbijanja Washingtona da joj dostavi F-35, ali nije komentirao najave da će to biti Su-57.

Turski list Yeni Akit je saopćio da je Rusija završila sve zakonske procedure vezane za prodaju u inostranstvu mlaznog lovca pete generacije Su-57, a Turska je navodno odlučila da ih kupi,

Predmet spora Washingtona i Ankare je odluka Turske da kupi ruski raketni sistem S-400. SAD je u više navrata izrazio nezadovoljstvo zbog toga što Turska, članica NATO pakta, kupuje ruski sistem protivzračne odbrane. Washington je prijetio Ankari sankcijama i zaustavljanjem isporuke aviona F-35.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije