Theresa May doživjela poraz: Parlament odbio njen prijedlog o Brexitu

Radiosarajevo.ba
Theresa May doživjela poraz: Parlament odbio njen prijedlog o Brexitu
EPA / Theresa May

Britanski parlamentarci glasali su večeras protiv prijedlogu premijerke Therese May za dogovor o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, javlja Guardian.

Protiv prijedloga dogovora o Brexitu koji je britanska vlada usaglasila s Bruxellesom glasala je nadmoćna većina od čak 230 zastupnika. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

Večerašnja odluka definirat će način izlaska Velike Britanije iz Europske unije i odrediti smjer u kojem će ići privreda.

May je uoči glasanja još jednom pozvala zastupnike da podrže sporazum, rekavši da se radi o historijskoj odluci s kojom će zemlja živjeti generacijama.

„U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer je ovo historijska odluka koja će odrediti budućnost naše zemlje“, poručila je May.

Kako sada stvari stoje, izgledi nisu na premijerkinoj strani i da će teško dobiti odobrenje parlamenta za sporazum o Brexitu koji je postigla s EU-om. Taj su sporazum kritizirale sve strane, uključujući euroskeptike, pristaše EU-a i sjevernoirsku stranku koja podupire njezinu manjinsku konzervativnu vladu.

Za britanske parlamentarce najspornija je odredba o tzv. „backstopu“, zaštitnom mehanizmu koji garantira da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se do isteka prijelaznog razdoblja ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije