The Times: Sprema li Putin napad na Moldaviju? Pominje se i tačan datum

1
Radiosarajevo.ba
The Times: Sprema li Putin napad na Moldaviju? Pominje se i tačan datum
Foto: Twitter / Moldavci napuštaju prorusku separatističku regiju

Ukrajinski vojni izvori navode kako je Ruska Federacija donijela odluku o napadu na Moldaviju pod opravdanjem zaštite ruskog stanovništva u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Tvrde kako, brojne informacije iz obavještajnih izvora upućuju na to da bi Rusija vrlo brzo mogla započeti aktivnosti oko ponovnog ujedinjenja dijelova južne Ukrajine pod kontrolom Rusije i pridnjestrovske regije u Moldaviji.

U zračnoj luci u Tiraspolu, glavnom gradu nepriznate moldavske paradržave Pridnjestrovlja, primjećuju se pojačane aktivnosti. Ukrajinci očekuju da bi Rusi dio svojih trupa mogli prebaciti avionima i helikopterima koji bi poletjeli s Krima, a paralelno s time, u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu, organizirali bi proteste i nerede.

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Napetosti već rastu u Pridnjestrovlju nakon niza tajanstvenih eksplozija za koje su krivi "teroristi".

Zapadni analitičari vjeruju da bi cilj Kremlja mogao biti stvaranje kopnenog mosta od Rusije duž ukrajinske obale do Pridnjestrovlja, odsjecajući Ukrajinu od Crnog mora.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, bori se s velikim priljevom izbjeglica i ekonomskim posljedicama rata koji su zaustavili dobar dio njezina izvoza. Nije članica NATO saveza, a graniči s Rumunijom koja jest.

Britanski The Times, koji je potanko analizirao mogućnosti ruskog napada na Moldaviju napominje pak kako većina obavještajnih informacija ipak sugerira da Rusija u ovom trenutku nije sposobna za taj napad.

Smatraju kako nisu u stanju osigurati adekvatnu rutu za svoje avione, a da ne riskiraju da ih sruši protuzračna odbrana u blizini Odese. Vjeruje se da se oko 1.500 ruskih vojnika već nalazi u Pridnjestrovlju, a sve nove trupe koje bi doletjele u zračnu luku morale bi prijeći ukrajinski zračni prostor, što je veliki rizik.

"Kako bi prebacila streljivo i trupe, Rusija bi morala izgraditi kopneni koridor od Hersona kroz dio Mikolajeva i Odese.

Tamo bi se suočili s žestokim otporom ukrajinskih snaga – analizira „The Times“ te spekulira kako bi Rusija mogla pokušati napasti Moldaviju oko 9. maja.

Tog bi datum ruski predsjednik Vladimir Putin mogao objaviti priznanje neovisnosti Pridnjestrovlja, što bi dovelo do scenarija nalik onome u Donbasu i predstavljalo bi direktnu prijetnju teritorijalnom integritetu Moldavije.

Prema britanskim vojnim analitičarima vojna operacija ruskih snaga mogla bi poslužiti Rusiji za tri cilja.

Izvještaj Jacka Watlinga i Nicka Reynoldsa s Royal United Services Instituta sugerira da Federalna sigurnosna služba (FSB), glavna ruska špijunska agencija, raspravlja o pokušaju destabilizacije Moldavije kako bi vezala ukrajinske snage na južnoj granici.

Drugi cilj je suprotstavljanje rastućem proeuropskom raspoloženje u zemlji i treći - Zapadu pokazati da podrškom Ukrajini riskiraju šire posljedice, uključujući i one na Balkanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije