The Times: Kako dalje u Afganistanu i Pakistanu?

Radiosarajevo.ba
The Times: Kako dalje u Afganistanu i Pakistanu?

Glavna vanjskopolitička tema britanskih dnevnika u četvrtak je sastanak u Washingtonu na kojem su predsjednici SAD-a, Afganistana i Pakistana razmotrili buduću strategiju za obračun s ekstremistima u regiji.

Dnevnik The Times jedan od svojih uredničkih komentara posvećuje američkoj taktici u Afganistanu i Pakistanu.

Predsjednik Barack Obama je ispravno uvidio da su sukobi u Afganistanu i Pakistanu zamršeni u kompliciran čvor i njegova odluka da u Washington pozove čelnike dviju zemalja razuman je prvi korak u osmišljavanju strategije za suočavanje s mnogim prijetnjama globalnoj sigurnosti koje stižu iz te nestabilne regije.

Problem je, međutim, u tome što ni afganistanski predsjednik Hamid Karzai ni pakistanski Asif Ali Zardari na Zapadu ne uživaju naročito povjerenje.

Karzai je mnogim svojim potezima razočarao Washington i druge zapadne vlade, posebno one koje imaju trupe u Afganistanu; Zardari je neiskusan i njegova spremnost da popušta ekstremistima koji kontroliraju teritorij na granici s Afganistanom pokazuje da mu nedostaju i volja i autoritet neophodni da bi se s njima obračunao.

Povrh svega toga, Afganistan i Pakistan se međusobno sumnjiče.

Predsjednik Obama im zbog toga mora jasno staviti do znanja da će – ne budu li sarađivali u obračunu s ekstremistima, izgubiti zapadnu političku, finansijsku i vojnu podršku, a time dovesti u pitanje i vlastitu krhku vlast.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije