The Times: Britanija prepreka Lisabonskom ugovoru?

Radiosarajevo.ba
The Times: Britanija prepreka Lisabonskom ugovoru?

Glasači u Velikoj Britaniji i širom kontinenta iskoristit će danas izbore za Evropski parlament da izraze gnjev i frustracije zbog nezaposlenosti, imigracije, finansijske krize i hiljadu drugih problema koji se tiču njihovog najbližeg okruženja, ali ne i Bruxellesa, piše The Times u četvrtak.

Iako vođeni lokalnim strastima, glasači treba da budu svjesni kako će novi saziv Evropskog parlamenta imati mnogo veći uticaj nego prethodni, pogotovo ako Lisabonski ugovor konačno bude usvojen.

Irci će na novom referendumu vjerovatno reći "da", poljski predsjednik će u tom slučaju morati potpisati odluku koju je parlament te zemlje već donio, ali moglo bi se dogoditi da se pojavi nova prepreka, upozorava Times.

Ako se, naime, u Britaniji održe prijevremeni izbori, prije irskog izjašnjavanja i ako, kako to ankete nagovještavaju, na njima pobijede konzervativci, slijedi referendum o Lisabonskom ugovoru.

Istraživanja pokazuju da bi Britanci tome dokumentu rekli odlučno "ne", piše Times.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije