The Independent: Obama, Turska i EU

Radiosarajevo.ba
The Independent: Obama, Turska i EU

Na vanjskopolitičkim stranicama svi londonski dnevnici u utorak posvećuju pažnju posjeti američkog predsjednika Baracka Obame Turskoj, a posebno njegovom zalaganju za brži ulazak Turske u Evropsku uniju.

Iako je u knjizi utisaka u mauzoleju Kemala Ataturka upisao kako se nada jačanju odnosa između Washingtona i Ankare, prava želja predsjednika Obame, saopćena dan ranije na američko-evropskom samitu u Pragu, čini se da je jačanje odnosa Turske i Evropske unije.

Ta druga želja je, ipak, i daleko kontroverznija, piše The Independent. Pariz i Berlin nisu nimalo dobro primili ideju o ulasku pretežno muslimanske države u evropsku porodicu, navodi list, uz ocjenu da ni Obama nije baš sasvim mudro uskočio na teren na kojem je autsajder.

Također je tačno, nastavlja Independent, da Washington ne može tek tako da prijeđe preko činjenice da je Turska ostvarila vrlo mali napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo otkako je EU prije pet godine otvorila pregovore s Ankarom.

Ipak, Obama je bio potpuno u pravu time što je istaknuo načelnu potrebu ulaske Turske u Uniju, ocjenjuje londonski dnevnik.

To članstvo bi dalo izuzetan poticaj odnosima Evrope i muslimanskog svijeta; a ona bi preko noći promijenila svoj izgled bijeloga kršćanskog kluba u zajednicu demokratija slobodnog tržišta.

Uticaj umjerenih turskih muslimana postao bi protuteža islamskim separatistima kakvih danas ima u Holandiji ili Britaniji, a izgledi za članstvo pospješili bi reforme u Turskoj, ma koliko one sada tekle sporo.

Američki predsednik Obama možda nije na najdelikatniji način pružio podršku ulasku Turske u EU, ali oko jedne stvari nema spora: nijednom evropskom građaninu nije u interesu da Evropska unija zalupi svoja vrata pred nosom Turske, zaključuje Independent u redakcijskom komentaru.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije