Teško ranjeni predsjednik inguštije na liječenju u Moskvi

Radiosarajevo.ba
Teško ranjeni predsjednik inguštije na liječenju u Moskvi

Predsjednik južne ruske republike Ingušetije Junusbek Jevkurov, koji je teško ranjen u pokušaju atentata, bit će prebačen u Moskvu na dalje liječenje.

On je teško ranjem u ponedjeljak kada je u kolonu automobila u kojoj se nalazio velikom brzinom sa svojim vozilom zabio bombaš samoubica.

U napadu su ubijena dva tjelohranitelja, a više osoba je ranjeno, uključujući i predsjednikovog brata.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad, ali dopisnik BBC-a ističe kako je moguće da su izvršioci muslimanski separatisti koji se bore protiv vlasti Moskve.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev napad je doveo u vezu s naporima za zavođenje mira u Ingušetiji.

Portparol predsjednika Ingušetije izjavio je u ponedeljak da je zdravstveno stanje Jevkurova "veoma ozbiljno".

Konvoj u kome je bio Jevkurov napadnut je u predgrađu Nazrana, prijestonice Ingušetije, navodi se u izvještajima.

Ovo je treći visoki zvaničnik Ingušetije koji je napadnut u posljednje tri sedmice. U glavnom gradu Nazranu 13. juna ubijen je bivši zamjenik premijera Bašir Aučev.

Ta ruska oblast, pretežno naseljena muslimanskim stanovništvom, i dalje zbrinjava brojne izbjeglice iz susjedne Čečenije.

Kao i u većini dijelova regije sjevernog Kavkaza, u Ingušetiji su posljednjih godina učestali incidenti.

Oblast se graniči s Čečenijom, a prisutan je jak otpor prema vlastima u Moskvi, čije se pristalice oslanjaju na separatističke i islamističke pokrete koji su se borili protiv ruske vojske tokom pobune u Čečeniji tokom 1990-ih.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je u javnom obraćanju da napad predstavlja "akt terorizma" i naredio sigurnosnim agencijama da provedu punu istragu o počiniteljima.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije