Teška situacija u Europi zbog koronavirusa, evo koje se mjere uvode

0
Hina
Teška situacija u Europi zbog koronavirusa, evo koje se mjere uvode
Foto: Anadolija / Ilustracija

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom zabilježen je u petak u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Austriju, Italiju i Španiju.

Vlade ovih zemalja razmatraju uvođenje novih oštrijih mjera za suzbijanje širenja zaraze.

U Austriji je dnevni broj novozaraženih u četvrtak skočio sa 4453 na rekordnih 5627, što je blizu nivoa koji bi, prema austrijskoj vladi, nadmašio kapacitete tamošnjih bolnica.

Najveći dnevni broj zaraženih u prvom valu epidemije u martu iznosio je 1.050.

Kancelar Sebastian Kurz, koji je rekao da su bolnice sposobne riješiti oko 6.000 slučajeva infekcije dnevno, objavit će nove mjere u subotu popodne.

Rekao je da bi drugo "zaključavanje" bilo krajnje utočište, ali austrijski mediji navode da se razmatraju oštre mjere.

Nekoliko austrijskih medija saopštilo je u petak navečer da se policijski čas planira od 20:00 do 6:00 sati, ali uz izuzetke za one koji idu na posao ili jednostavno vježbaju na otvorenom.

Broj slučajeva zaraze u Španiji povećao se u petak za 25.595, što je najveći dnevni rast od početka pandemije i drugi po redu rekordni dan po broju novoinficiranih. U četvrtak ih je bilo 23.580.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom u petak se povećao za 239 na 35.878.

Kao i druge evropske zemlje, Španija pribjegava sve drastičnijim mjerama za suzbijanje epidemije, ali blažim nego u Njemačkoj ili Francuskoj.

Vanredno stanje daje regionalnim vlastima moć da ograniče kretanje zatvaranjem ekonomskih i drugih aktivnosti ili policijskim časom.

Poljska je u petak, četvrti dan za redom, s 21.629 slučajeva premašila rekordan dnevni broj novozaraženih.

Premijer Mateusz Morawiecki je rekao da će u nedjelju na Dan Svih svetih groblja biti zatvorena, kao i u subotu i ponedjeljak, kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Belgija je u petak imala 6.187 slučajeva covid-a 19 u bolnicama, od čega 1.058 na intenzivnoj njezi.

Prošle sedmice dnevno je imao prosječno 15.000 novih infekcija, a u posljednjih 14 dana ima kumulativnih 171.522 zaraženih. Na 100.000 stanovnika ima 1.600 zaraženih, najviše u Evropi.

Belgijske vlasti odlučile su u petak da pojačaju mjere kako bi pokušale usporiti širenje zaraze koronavirusom, koja poprima dramatične razmjere.

Donesena je odluka o zatvaranju trgovina od ponedjeljka, osim trgovina prehrambenih proizvoda i apoteka.

Ostaje moguće naručiti robu u svim trgovinama putem interneta i doći po nju ili naručiti dostavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije