Tenzije: Iran suspendovao Sporazum o nuklearnom programu

Radiosarajevo.ba
Tenzije: Iran suspendovao Sporazum o nuklearnom programu
FOTO: AA / Hiljade Iranaca u subotu je u Teheranu učestvovalo na mitingu protiv SAD-a

Vlada Irana suspendovala je sve stavke iz Sporazuma o nuklearnom programu, najavivši da se od danas neće pridržavati niti jedne stavke iz ranije potpisanog sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju zvaničnog Teherana je navedeno da se ta zemlja neće pridržavati nikakvih ograničenja kada je u pitanju obogaćivanje urana, skladištenje obogaćenog urana te istraživanje i razvoj nuklearnog programa.

Iran će, kako je saopćeno, svoj nuklearni program prilagoditi vlastitim potrebama bez ograničenja u broju centrifuga.

Istakavši da će nastaviti saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, iranske vlasti su izrazile spremnost povratku sporazumu u slučaju ukidanja sankcija.

U maju ove godine američki predsjednik Donald Trump je povukao Sjedinjene Američke Države iz nuklearnog sporazuma, koji je 2015. godine potpisan između Irana i grupe P5+1 (pet stalnih članova Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke).

Nuklearni sporazum postavlja ograničenja na iranski nuklearni program u zamjenu za milijarde dolara za olakšanje sankcija. Teheran, s druge strane, navodi kako su njihove rakete konvencionalne te da nije u pitanju kršenje UN-ove rezolucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije