Tenkovi i borbeni avioni duž granice sa Sirijom

Radiosarajevo.ba
Tenkovi i borbeni avioni duž granice sa Sirijom

Turska planira na granicu sa Sirijomrasporediti tenkove i borbene avione, dok tenzije između Ankare i Damaska rastu, dva dana nakon što je turska vojska prizemljila sirijski avion zbog sumnje da prevozi oružje.

Turska je saopštila da su borbeni avioni odgovor na prisutnost sirijskog helikoptera iz kojeg je otvorena vatra u blizini grada Azmarina, oko 8 kilometara od jugozapadne granice sa Turskom. To znači nepoštivanje ranijeg obećanja sirijskih zvaničnika da će dejstva držati najmaje 10 kilometara daleko od 900 kilometara dugačke granice sa Turskom.

Turske vlasti najavile su da će borbena tehnika biti koncentrisana uvojnoj bazi u Dijarbakiru, objavili su danas turski mediji pozivajući se na izvore u turskoj vladi. Prema posljednjim informacijama, uskoro će u bazu biti dopremljeno još 60 tenkova pored već postavljenih 190 i 15 lovaca F-16.

Turski parlament je prošle sedmice odobrio raspoređivanje vojnika duž turske granice, kao i mandat za međugranične vojne akcije u Siriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije