Teheran u plamenu

Radiosarajevo.ba
Teheran u plamenu

Poraženi kandidat Mira Musavi pozvao je protestante da održe mirne demonstracije te da se okupe u džamijama kako bi izrazili poštovanje prema žrtvama, sedam poginulih tokom protesta u posljednjih pet dana.

Ali okupljanje desetaka hiljada njegovih pristalica u središtu Teherana, nije prošlo bez nasilja.

Demonstranti su većinom obučeni u crno, a oko ruku i glave imaju zelene trake, što je bila boja koju je Musavi koristio u svojoj kampanji. Nastavak demonstracija, pogotovo ako i dalje budu masovni, bit će veliki izazov vlastima koje čvrstom rukom kontroliraju opoziciju otkako je 1979., nakon višemjesečnih demonstracija, s vlasti svrgnut šah Reza Pahlavi.

'Mediji glasnogovornici pobunjenika'

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je optužilo zapadne dužnosnike i medije da su ‘glasnogovornici pobunjenika’ i upozorio te ‘neprijatelje’ da će biti ‘poraženi i matirani’.

Ambasador Švicarske koji zastupa interese Sjedinjenih Država u Iranu ministarstvo je pozvalo kako bi prosvjedovalo protiv ‘intervencionističkih izjava’ američkih dužnosnika.

Zapadne zemlje, posebno Njemačka, Francuska i Velika Britanija dovele su u pitanje zakonitost izbora održanih 12. juna na kojima je ponovno uvjerljivo pobijedio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

Taj rezultat kojeg kritiziraju Ahamadinedžadovi protivnici, izazvao je masovne prosvjede.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije