Tanker pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke

0
Radiosarajevo.ba
Tanker pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke
FOTO: EPA / Brod koji tone

Tanker pun hemikalija tone uz obalu Šri Lanke dok svijet strahuje da bi se ta nesreća mogla pretvoriti u ekološku katastrofu.

Tanker X-Press Pearl, registriran u Singapuru, gorio je gotovo dvije sedmice prije nego je požar ugašen ove sedmice, prenosi BBC.

Ako brod potone, u more bi se mogle izliti stotine tona goriva i uništiti tamošnji morski život.

Mornarice Šri Lanke i Indije proteklih dana zajednički su radile na gašenju vatre, a sada na sprječavanju lomljenja i potonuća broda, no operaciju im otežavaju nemirno more i monsunski vjetrovi.

Glasnogovornik mornarice Šri Lanke Indika Silva za BBC je rekao kako "spasioci pokušavaju povući brod prema dubokom moru prije nego što potone kako bi se minimiziralo onečišćenje mora“.

Ekologinja Ajantha Perera upozorila je da mogućnost potonuća predstavlja "najgori scenarij za okoliš“.

"Sa svim opasnim teretom, dušičnom kiselinom i drugim spojevima, kao i gorivom broda, potonuće će dovesti do uništenja cijelog morskog dna“, dodala je.

Obalno područje uz grad Negombo već je zagađeno naftom i drugim zagađenjem.

Ministarstvo ribarstva Šri Lanke objavilo je da su na snagu stupile vanredne mjere kako bi se zaštitila laguna Negomba i okolna područja.

Šrilankanski dužnosnici vjeruju da je požar izazvalo curenje dušične kiseline za koje je posada znala od 11. maja. Brod je prevozio 25 tona jako korozivne kiseline koja se inače koristi u proizvodnji gnojiva i eksploziva.

X-Press Shipping, firma sa sjedištem u Singapuru u čijem je vlasništvu brod, potvrdila je da je posada bila svjesna curenja, ali da su Katar i Indija uskratili dozvolu da uđe u njihove vode.

Činjenica da je Šri Lanka dopustila brodu da uđe u njihove vode izazvala je burne reakcije javnosti.

Dužnosnici su podnijeli policijsku prijavu protiv kapetana broda koji je prošle sedmice spašen zajedno s ostalim članovima posade.

Šrilankanska policija navodno je kapetana i inženjera ispitivala više od 14 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije