Catanija / Talijanski vatrogasci bore se s požarima: Plaža na Siciliji spaljena do temelja...

31. 07. 2021. u 18:16:00 Hina

Shares: 20

Talijanski vatrogasci drugi dan zaredom bore se protiv požara na Siciliji, koji su već doprli do grada Catanije, centru istoimene pokrajine, zbog čega su stanovnici bili primorani napustiti svoje kuće, a lokalni aerodrom privremeno je zatvoren.

Vatrogasci su na Twitteru objavili da su u posljednja 24 sata u raznim dijelovima Sicilije izveli 250 operacija gašenja, od čega 50 samo u Cataniji.

Sicilijanski grad, poznat po baroknoj arhitekturi, smješten je na istočnoj obali otoka na padinama Etne.

Požari su zahvatili područje Catanije koje gleda prema moru, poharavši pritom lokalno ljetovalište La Capanninu.

Na fotografijama s plaže objavljenim na društvenim mrežama vide se izgorjeli suncobrani i ležaljke.

Uz temperature koje su dostigle i 40 Celzijevih stepeni, vrući vjetar je pospješio širenje požara po cijelom otoku. Lokalni mediji javljaju o velikim požarima i u pokrajini Palermu.

Početkom sedmice požari su zahvatili različite dijelove južne Europe, uključujući Španiju i južne regije Turske te su poharali talijanski otok Sardiniju.

Da bi ukrotila požare na Sardiniji, Italija je bila primorana zatražiti pomoć Europske unije, koja je u ponedjeljak tamo poslala četiri kanadera.

Iz područja pogođenih požarima evakuirano je više od 350 ljudi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA