Talibani ubili mladi par ispred džamije

Radiosarajevo.ba
Talibani ubili mladi par ispred džamije

U pojedinim krajevima Afganistana talibani još uvijek sprovode svoju vlast. Tako su je i demonstrirali jučer, u selu u provinciji Nimroz, javno smaknuvši mladića (21) i njegovu djevojku (19)

Njih dvoje su, znajući da njihovi roditelji neće podržati njihovu vezu, pokušali pobjeći iz svog sela. Lokalni dužnosnik je rekao da je par najvjerovatnije namjeravao otići u Iran, da bi se potajno vjenčali i zajedno živjeli. Njihov brak roditelji nisu odobravali.

Uskoro, međutim, otkrili su ih lokalni militanti, koji su ih odveli natrag u njihovo rodno selo. Tamo su im sudili lokalni vjerski vođe, zajedno s talibanima ,odredivši da oboje zbog svojeg ponašanja kojim su "uvrijedili islam" moraju biti pogubljeni.

Javna egzekucija je izvršena jučer, ispred jedne džamije smještene u području u kojem službene afganistanske vlasti nemaju svoje predstavnike niti nadzor nad tim područjem, gdje i dalje vladaju talibani, čiji se zakoni razlikuju od zakona službene vlasti, i pojmanja islama uopće.

Prema njihovim zakonima, neoženjenim mladićima i djevojkama zabranjeno je razgovarati i susretati se u javnosti. Djevojkama i ženama također je zabranjen izlazak iz kuće bez pratnje muškog rođaka, a djevojčice se potiče da ne idu u školi i da se ne obrazuju.

I u učenim islamskim krugovima, njihova se shvatanja i pravila smatraju ekstremnim i štetnim po islam i njegovu percepciju.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije