Talibani ponovo napali, veliki broj stradalih

Radiosarajevo.ba
Talibani ponovo napali, veliki broj stradalih

U više samoubilačkih bombaških napada talibanskih pobunjenika i dvosatnih borbi s američkim i afganistanskim snagama ispred baze NATO-a kod grada Jalalabada (Džalalabad), na istoku Afganistana, jutros je ubijeno 12 osoba i ranjeno nekoliko koalicionih vojnika, javlja Reuters

Lokalni policijski zvaničnici rekli su da je 12 tijela u afganistanskim policijskim i vojnim uniformama pronađeno oko ulaza u vazduhoplovnu bazu, ali za sada nije jasno da li su žrtve zapravo talibani koji često izvode samoubilačke napade u uniformama afganistanskih snaga sigurnosti.

''Bilo je više napada bombaša samoubica'', potvrdio je major Martin Creighton, glasnogovornik međunarodnih snaga ISAF predvođenih NATO savezom.

On je kazao da je poginuo jedan pripadnik afganistanskih snaga sigurnosti i da je ranjeno više vojnika NATO-a.

Talibanski portparol Zabihula Mudžahid potvrdio je da je više talibana  "jutros napalo američku bazu u Jalalabadu i nanijeta je velika šteta neprijatelju".

Glasnogovornik lokalnog načelnika policije Hazrat Husein Mašrekival rekao je da su bila najmanje četvorica napadača u dva vozila.

Po njegovim riječima, prvo vozilo je eksplodiralo na kapiji baze, a čuvari su pucali na drugo vozilo, koje je takođe dignuto u vazduh, prenosi AP.

I afganistanske vlasti i glasnogovornici NATO-a rekli su da napadači nisu uspjeli da uđu u bazu

''Za sada nema podataka o eventualnim civilnim žrtvama'', rekao je Mašrekival.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije