Talibani izveli smrtonosni napad na njemačku ambasadu

Fena
Talibani izveli smrtonosni napad na njemačku ambasadu
Najmanje jedna osoba je poginula, a 20 ranjeno kada se bombaš samoubica automobilom zabio u Njemački konzulat u afganistanskom gradu Marat-i-Sharif, a odgovornost za napad su preuzeli talibani. 

Nazvali su to "osvetničkim napadom" za američke zračne udare u provinciji Kunduz ranije ovog mjeseca u kojima je ubijeno 30 civila, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Kako je saopćila lokalna policija, "napadač se, vozeći se automobilom napunjenim eksplozivom, zabio u zid zgrade u kojoj se nalazi Konzulat Njemačke" u tom gradu na sjeveru Afganistana.  

Stanovnici su rekli da se u gradu čula jaka eksplozija te da je počinjena šteta i na susjednim zgradama. 

Glasnogovornik njemačke vojske je rekao da su i čuli i pucnji ispred konzulata te da se na mjestu napada nalaze snage NATO-a.

Najmanje 30 afganistanskih civila, među kojima su i žene i djeca, poginulo je početkom mjeseca u zračnom napadu NATO-a u Kunduzu, glavnom gradu istoimene pokrajine u kojoj su ubijena dvojica američkih vojnika, navode afganistanski dužnosnici.

Zračni napad je izveden rano ujutro, nakon sukoba u kojima su dvojica američkih vojnika i trojica pripadnika specijalnih afganistanskih snaga ubijeni u protivtalibanskoj operaciji u Kunduzu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije