Tako to rade u Japanu: Ministar ekonomije podnio ostavku zbog optužbi za korupciju

Radiosarajevo.ba
Tako to rade u Japanu: Ministar ekonomije podnio ostavku zbog optužbi za korupciju

Japanski ministar ekonomije Akira Amari podnio je ostavku zbog prošlosedmičnih medijskih optužbi da je zloupotrijebio položaj i primio mito od jedne privatne građevinske kompanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlazeći ministar Amari je danas negirao optužbe da je zloupotrijebio svoj položaj i u emotivnom obraćanju javnosti se izvinio zbog činjenice da je ovim skandalom izazvana sumnja i zabrinutost u japanskoj javnosti.

"Kao odgovoran političar i član parlamenta se osjećam odgovornim za slabljenje povjerenja javnosti u vlast. Danas podnosim ostavku na svoju funkciju ministra“, izjavio je Amari i dodao da je ostavku podnio i sekretar njegovog kabineta.

Japanski premijer Shinzo Abe je izjavio da je tužan zbog novonastale situacije. Dodao je da je prihvatio Amarijevu ostavku i da će na njegovo mjesto imenovati bivšeg ministra okoliša i bivšeg generalnog sekretara vladajuće Liberalne partije Nobuteru Ishiharu.

Amari je četvrti, ali daleko najvažniji član Abeove vlade koji je zbog optužbi za mito i korupciju podnio ostavku od decembra 2012. godine. Kao ministar resora privrede i finansija bio je najpouzdaniji saradnik premijera Abea i glavni pregovarač Japana za Trans-pacifički trgovinski sporazum.

Japanski mediji su prošle sedmice objavili optužbe na račun Amarija da je od jedne kompanije primio mito u iznosu od oko 100.000 dolara. To je povod za njegovu današnju ostavku koja dolazi u vrijeme kada je sve više znakova da posustaje ekonomski oporavak Japana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije