Tajvan: Više od 90 kineskih aviona i 12 brodova uočeno oko ostrva

1
AA
Tajvan: Više od 90 kineskih aviona i 12 brodova uočeno oko ostrva
Foto: EPA / Stanje pripravnosti na Tajvanu

Devedeset jedan vojni avion i 12 ratnih brodova koji pripadaju Kini uočeni su oko Tajvana od juče ujutro do danas, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane u utorak.

"Oružane snage R.O.C. su pratile situaciju i zadužile CAP avione, brodove mornarice i raketne sisteme na kopnu da odgovore na ove aktivnosti", saopštilo je ministarstvo na Twitteru.

U saopštenju se navodi da su "54 kineska aviona prešla srednju liniju Tajvanskog moreuza i ušla u tajvansku jugozapadnu i jugoistočnu Zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane".

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

"Trenutno je osam brodova koji se još uvijek nalaze u vodama koje okružuju Tajvan. Nastavićemo pažljivo pratiti kretanje", poručuju iz Tajvana.

Procjenjuje se da su avioni i patrole brodova oko ostrva povezani s aktivnostima vojne vježbe kineske vojske pokrenute nakon posjeta tajvanske liderke Tsai Ing-wen SAD-u.

Američki razarač provodi 'rutinsku operaciju' u Južnom kineskom moru, napeto između Kine i SAD-a

Američki razarač provodi 'rutinsku operaciju' u Južnom kineskom moru, napeto između Kine i SAD-a

Komanda istočnog fronta kineske narodnooslobodilačke vojske, odgovorna za regiju u kojoj se nalazi Tajvan, objavila je 8. aprila da je započela zajedničku vojnu vježbu koja uključuje kopnene, zračne, pomorske i raketne snage oko ostrva.

Peking je u ponedjeljak saopštio da su njegove posljednje vojne vježbe koje okružuju Tajvan "strogo upozorenje tajvanskim secesionističkim snagama i njihovom dosluhu sa vanjskim snagama".

Tajvanska predsjednica osudila je vježbe i obećala da će raditi sa "SAD-om i drugim zemljama istomišljenika" u suočavanju s, kako je kazala, "nastavljenim autoritarnim ekspanzionizmom".

Kina gleda na Tajvan kao na svoj teritorij i nikada se nije odrekla težnje da otok stavi pod svoju kontrolu dok se tajvanska vlada tome se oštro protivi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije