Tajni dokumenti otkrili: Šta se dešava s ruskim elitnim jedinicama?

4
Radiosarajevo.ba
Tajni dokumenti otkrili: Šta se dešava s ruskim elitnim jedinicama?
Foto: Twitter / Ilustracija / Ruska vojska

Rat u Ukrajini uništio je elitne snage specijalne jedinice Specnaz, a Moskvi će trebati godine da ih ponovno ustroji, stoji u tajnim američkim procjenama koje je pronašao The Washington Post.

To otkriće, o kojemu se do sada nije izvještavalo, nalazi se u osjetljivim materijalima koji su procurili na internet putem platforme za razmjenu poruka Discord.

Američki zvaničnici svoje su procjene utemeljili na pretjeranom oslanjanju ruskih zapovjednika na te specijalizirane jedinice, koje su stavljene u operativno djelovanje kao dio pješačkih formacija na prvoj liniji bojnog polja u Ukrajini. Te su formacije, poput ukrajinskih, pretrpjele golem broj mrtvih i ranjenih.

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Srbijanski medij: Tajanstveno čudo prirode krije se u Bosni i Hercegovini

Pripadnicima Specnaza obično se dodjeljuju tajne, visokorizične misije - kao što je bila misija hvatanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog - za koje prolaze neke od najnaprednijih obuka ruske vojske.

No, kada je Kremlj pokrenuo invaziju punog opsega u februaru prošle godine, viši zapovjednici u želji da iskoriste početni vojni zamah, a skeptični prema sposobnostima svojih konvencionalnih snaga, odstupili su od norme i naredili elitnim snagama da krenu u izravnu borbu, navodi se u nalazima američkih obavještajnih službi i neovisnih analitičara koji su pomno pratili raspoređivanje jedinica Specnaz.

Ruski propagandista priznao masovne gubitke u Ukrajini: 'Prvobitni podaci su uređeni u Photoshopu'

Ruski propagandista priznao masovne gubitke u Ukrajini: 'Prvobitni podaci su uređeni u Photoshopu'

Ubrzano iscrpljivanje postrojbi ruskih komandosa, kako se navodi, promijenilo je dinamiku rata od samog njegovog početka, ozbiljno ograničavajući sposobnost Moskve da koristi tajne taktike kao potpore konvencionalnim borbenim operacijama.

Američki zvaničnici vjeruju da će zapanjujući gubici koje su pretrpjele, ove jedinice učiniti manje učinkovitima, ne samo u Ukrajini nego i u drugim dijelovima svijeta gdje djeluju ruske snage, prema procjenama nastalim od kraja 2022. do početka ove godine.

Kako navodi Washington Post, čini se kako je prorjeđivanje ovih jedinica vidljivo na satelitskim slikama koje se nalaze među procurjelim materijalima.

Fotografije od prije i poslije - koje prikazuju bazu koju je koristila 22. zasebna Specnaz brigada u južnoj Rusiji, kako se navodi u dokumentu - otkrivaju da su "sve osim jedne od pet ruskih odvojenih specnaz brigada, koje su se vratile iz borbenih operacija u Ukrajini krajem ljeta 2022., pretrpjele značajne gubitke".

Materijal sadrži dvije fotografije, jednu snimljenu u studenom 2021. godine, nekoliko mjeseci prije početka invazije, a drugu snimljenu godinu dana kasnije.

Prva prikazuje užurbani vozni park koji vrvi vozilima, dok drugi otkriva ono za što su američki zvaničnici zaključili da je stanje ekstremne iscrpljenosti tih snaga nekoliko mjeseci nakon što se brigada vratila u bazu s manje od polovine taktičkih vozila kojima je raspolagala prije raspoređivanja.

Uz 22. brigadu još dvije brigade Specnaza pretrpjele su, kako se procjenjuje, stopu gubitaka od 90 do 95 posto, navodi se u procjenama.

Probleme Rusije dodatno usložnjava to što ti gubici znače zapravo gubitak iskusnih pripadnika elitnih snaga.

Za vojnike Specnaza potrebne su najmanje četiri godine specijalizirane obuke, stoji u američkim dokumentima te se zaključuje da će Moskvi možda trebati cijela decenija da ponovo ustroji te jedinice.

U dokumentima se ne navodi procjena koliko je pripadnika Specnaza ubijeno ili ranjeno u Ukrajini, no materijali, u kojima se autori pozivaju na presretnute obavještajne podatke, procjenjuju da je samo jedna, 346. postrojba, "izgubila gotovo cijelu brigadu i sada ima samo 125 aktivnih pripadnika u odnosu na 900, koliko ih je bilo raspoređeno".

Američki obavještajni analitičari pratili su svaku jedinicu koja se vratila kući u južnu Rusiju iz Ukrajine osim jedne - 25. pukovnije Specnaza. Ozbiljni gubici osoblja i opreme, navodi se u dokumentima, "mogli bi objasniti zašto nema jasnog (obavještajnog) podneska o njihovom povratku u garnizon".

Ove procjene američkih struktura u skladu su s opažanjima analitičara. Rob Lee, vojni stručnjak za Rusiju i viši suradnik Instituta za istraživanje vanjske politike, rekao je da su se ruski vojnici pripadnici motoriziranog pješaštva pokazali neučinkovitima, a zapovjednici su to pokušali kompenzirati raspoređivanjem elitnih zračnodesantnih jedinica, mornaričkog pješaštva i Specnaza na bojno polje, što uključuje i neuspio pokušaj zauzimanja Kijeva, te u borbama na istoku i jugu.

Postoji trenutna posljedica te strategije, kaže Lee. Ruski zapovjednici, nakon što su ‘potrošili‘ najbolje obučene borce, izgubili su od početka invazije do prošle jeseni vrijedne vještine koje te snage posjeduju.

"To je utjecalo na ostatak rata jer je Rusija izgubila sve ove ključne sposobnosti koje nije mogla lako nadomjestiti - i što se tiče vrhunske opreme i vrhunskih vojnika", rekao je. "To je utjecalo na ono što su mogli, a što nisu mogli učiniti".

Samo nekoliko dana nakon početka rata, snage Specnaza stigle su u istočni ukrajinski grad Harkiv u malom broju i bez velike potpore konvencionalnih postrojbi, navodi Lee.

Mnogi od njih su ubijeni ili zarobljeni, istaknuo je. Video snimke i fotografije pokazuju da je na tom području uništeno i više primjeraka njihovih specijaliziranih vozila.

Slična situacija odigrala se u Mariupolju na jugu Ukrajine te u istočnoj regiji Donbas, gdje su se borbe često odvijale u šumovitim područjima, a tamo su regularne ruske motorizirane jedinice imale poteškoća u djelovanju, navodi Lee.

Snage Specnaza također su djelovale u rudarskom gradu Vuhledaru u regiji Donjeck, rekao je Lee, gdje mjesecima traju borbe.

Vojnik koji je služio u Vuhledaru u ukrajinskoj 72. mehaniziranoj brigadi - i koji je govorio pod uvjetom anonimnosti - rekao je za The Washington Post da, iako ne može potvrditi da se njegova postrojba suočila sa pripadnicima Specnaza, vjerovatno je upravo to bio slučaj jer su neprijatelji nosili napredne prsluke zajedno s vrhunskom noćnom optikom i termalnom optikom.

Te ruske postrojbe djelovale su u malim jedinicama, rekao je vojnik, provodeći tradicionalne izviđačke i pješačke misije.

[twitter]https://twitter.com/UKR_Report/status/1647241749805277185[/twitter]

Vjerovatna pogibija zapovjednika brigade Specnaza u Vuhledaru u februaru dodatno ilustrira opseg problema s kojima se Rusija suočava, navodi Lee.

Nešto zasigurno nije u redu - ili su gubici u toj postrojbi preveliki ili se postrojbe koriste na način na koji se ne bi smjele koristiti, dodao je.

Rusko trošenje elitnih snaga imat će skokovite učinke, kažu dokumenti, uključujući gubitak sposobnosti ruskih snaga da obučavaju paravojne skupine u nekonvencionalnim taktikama ratovanja, "koje je Rusija koristila za promicanje svojih interesa u inozemstvu".

Jasno je da su snage Specnaza ograničen resurs koji se ne može lako obnoviti, kaže Lee. Ono što nije jasno jest jesu li konvencionalni ruski zapovjednici naučili nešto iz onoga što se dogodilo u Ukrajini ili barem o tome kako najbolje koristiti te elitne snage.

"Proći će neko vrijeme prije nego što se potpuno shvati kako se prilagođavaju (tome)", rekao je, a prenio Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije