Tajne od Vijetnama do Ukrajine: Ovo je pet najvećih curenja informacija u američkoj historiji

1
Radiosarajevo.ba
Tajne od Vijetnama do Ukrajine: Ovo je pet najvećih curenja informacija u američkoj historiji
Foto: EPA-EFE / Pentagon

Od Pentagonovih dokumenata 1971. do nedavnih Curenja iz Pentagona, SAD ima dugu historiju povjerljivih dokumenata koji su završili u javnoj domeni.

Kao vojna i ekonomska velesila, Sjedinjene Države poznate su po svojoj najraširenijoj mreži za prikupljanje obavještajnih podataka na svijetu.

Desetljećima su uzastopne američke administracije raspravljale o tome koliko se informacija može podijeliti, a koliko se skriva od javnosti i medija, prenosi TRT Balkan.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Međutim, ugled SAD u globalnoj areni narušen je nakon što su državni službenici nekoliko puta odali strogo povjerljive materijale.

Ovi skandali nisu samo utjecali na diplomatske veze zemlje, već su je i diskreditirali u očima američkih građana. Mnoštvo američkih vojnih dokumenata, od kojih su neki visoko povjerljivi, dospjelo je u javnost putem kanala društvenih medija, što je posljednji u dugoj historiji sličnih incidenata.

Evo pet neugodnih trenutaka u historiji SAD-a zbog procurjelih tajnih dokumenata.

Pentagonovi dokumenti

Službeno poznati kao "Izvještaj Ureda ministra obrane Vijetnamske operativne grupe", Pentagonovi dokumenti jedno su od najpoznatijih curenja informacija u historiji SAD.

Dokumenti o misterioznim kineskim balonima: Čini se da je Vlada SAD-a dobar dio zatajila javnosti

Dokumenti o misterioznim kineskim balonima: Čini se da je Vlada SAD-a dobar dio zatajila javnosti

Tajni materijali – koje je 1971. objavio politički aktivist i vojni analitičar Daniel Ellsberg – pokazali su kako je američka vlada lagala javnosti o napretku Vijetnamskog rata i da su dužnosnici ozbiljno sumnjali u mogućnost pobjede u bitki.

U vlasništvu islandske nevladine organizacije, WikiLeaks je objavio stotine hiljada stranica strogo povjerljivih dokumenata američke vlade, uključujući vojne izvještaje i diplomatske veze.

Američka vojnikinja Chelsea Manning – ranije poznata kao Bradley Manning – koja je imala pristup povjerljivim materijalima, otkrila je dokumente 2010.

Vladini zapisi uključivali su pojedinosti o mučenju zarobljenika u Iraku i Afganistanu, ubijanju civila od strane američkih trupa i pojedinosti o odnosima američke vlade s drugim zemljama.

Ko je Jack Teixeira, mladić uhapšen zbog curenja tajnih dokumenata?

Ko je Jack Teixeira, mladić uhapšen zbog curenja tajnih dokumenata?

Bio je to veliki udarac administraciji Baracka Obame, koja se morala boriti da obuzda štetu i tretman zatvorenika.

Sovjetska krtica u FBI-u

Godine 1976. Robert Hanssen je počeo raditi za FBI kao agent na tajnom zadatku. Tokom svojih 25 godina u birou Hanssen je špijunirao američki vladu za Sovjetski savez i ruske obavještajne službe.

WikiLeaks

Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, objavio je materijale koje je dostavila Manning. Assangea su britanske vlasti zatvorile i on čeka na izručenje SAD.

Manning je odslužila sedam godina zatvora, ali joj je Obama 2017. ublažio kaznu od 35 godina. Snowdenova otkrića Bivši zaposlenik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden otkrio je tajne vladine materijale 2013. koji su razotkrili opsežne američke programe nadzora.

Fajlovi su pokazali da je američka obavještajna služba prikupljala ogromne količine podataka o Amerikancima i strancima širom svijeta, uključujući telefonske pozive, e-poštu i internetsku aktivnost.

Obamina administracija, koja se predstavljala kao demokratska i proslobodna vlada, ponovno je pogođena skandalom Snowden.

Zviždač, optužen za špijunažu i krađu državne imovine, pobjegao je iz SAD-a u Rusiju i dobio državljanstvo.

Rusko uplitanje u izbore 2016.

Američke obavještajne agencije donijele su zaključak da je ruska vlada bila umiješana u izbornu utrku 2016. u korist predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa protiv Hillary Clinton.

Reality Winner, bivša lingvistkinja Zračnih snaga, priznala je krivicu 2018. za odavanje izvještaja istraživačkoj novinarskoj kući The Intercept.

Winner se suočila s više od pet godina zatvora, ali je puštena ranije zbog "vremena zarađenog uzornim ponašanjem dok je bila u zatvoru".

Curenje je izazvalo zabrinutost oko sigurnosti američkih izbora i dovelo do tekućih istraga o ruskom uplitanju.

Curenja iz Pentagona

Vjeruje se da je curenje podataka iz 2023. godine najozbiljniji propust u zaštiti podataka otkako je WikiLeaks otkrio 700.000 dokumenata.

Otkriveni materijali pokazuju ukrajinske vojne sposobnosti i nedostatke te informacije o američkim saveznicima uključujući Izrael, Južnu Koreju, Kinu i moguće špijune širom svijeta koji rade za Washington.

Službenici Federalnog istražnog ureda (FBI) priveli su Jacka Teixeiru, 21-godišnjeg pilota, kao osumnjičenika za curenje obavještajnih podataka.

Američki zvaničnici nisu uspjeli izračunati štetu od proboja sigurnosti, dok su dokumenti kružili raznim platformama društvenih medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije