Tajlandske vlasti upozorile na ekstremnu vrućinu: U Bangkoku izmjereno čak 54 stepena

0
Hina
Tajlandske vlasti upozorile na ekstremnu vrućinu: U Bangkoku izmjereno čak 54 stepena
Foto: EPA / Visoke temperature / Ilustracija

Tajlandske vlasti su upozorile stanovnike u velikim dijelovima zemlje, uključujući glavni grad Bangkok u kojemu je izmjereno 54 stepena Celzija, da izbjegavaju izlaske zbog ekstremne vrućine.

Ovaj mjesec veliki dijelovi Azije izvještava o ekstremnoj vrućini, s rekordnim temperaturama u nekim zemljama.

U Bangladešu i dijelovima Indije, zbog velikih vrućina porasla je potrošnja struje, što rezultira prekidima snabdijevanja i nestašicom struje za milione ljudi.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

U Bangkoku je temperatura dosegla rekordna 54 stepena Celzijeva, u okrugu Bangna u subotu, prema meteorološkom zavodu.

Vlasti stoga upozoravaju stanovnike da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom i budu svjesni opasnosti od toplinskog udara.

"Ponekad se sklonim između 7-11 u trgovinu da pobjegnem od vrućine", rekla je Amporn Supasert, prodavačica piletine na žaru u Bangkoku.

Tajlandsko ministarstvo za sprečavanje i ublažavanje katastrofa saopćilo je da će u subotu temperature prelaziti 40 stepeni Celzijevih u najmanje 29 pokrajina.

Nedavne ekstremne vrućine srušile su rekorde u potrošnji električne energije, a zemlja je 6. aprila potrošila više od 39.000 megavata.

Time je premašen prijašnji rekord od 32.000 megavata u aprilu prošle godine, rekao je vladin glasnogovornik Anucha Burapachaisri.

"Ono što se upravo sada događa prouzročeno je klimatskim promjenama, utjecajem abnormalnog vremena i fenomenom koji se zove ekstremno vrijeme", rekla je Mathinee Yucharoen, istraživačica obalne oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu Prince of Songkhla za Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije