Tajfun Kammuri poharao Filipine: Evakuirano 250.000 ljudi, otkazano 500 letova

Radiosarajevo.ba
Tajfun Kammuri poharao Filipine: Evakuirano 250.000 ljudi, otkazano 500 letova
Foto: EPA-EFE / Filipini nakon tajfuna

U tajfunu koji je poharao Filipine poginuo je muškarac, a zbog obilnih kiša prekinut je zračni promet i ne rade vladini uredi u glavnome gradu te je na snazi upozorenje od poplava, oluja i odrona.

Lokalne vlasti evakuirale su oko 225.000 ljudi uoči dolaska tajfuna Kammurija, koji je lagano oslabio te se ubrzano kretao širom centralnih dijelova arhipelaga.

Kammuri, 20. tajfun koji je ove godine pogodio zemlju, donio je sa sobom vjetrove od 150 kilometara na sat s naletima do 205 kilometara na sat, pri čemu je oštetio zgrade te rušio drveća.

Tridesettrogodišnji muškarac poginuo je od strujnog udara dok je pokušavao popraviti krov, rekao je pripadnik civilne zaštite u regiji Bicol za lokalni radio.

Odgođeno je oko 500 letova.

Snimke na društvenim mrežama pokazuju goleme valove kako udaraju u obalu, komade krovova u zraku, srušena stabla na zemlji.

Glasnogovornik agencije za upravljanje u izvanrednim situacijama Mark Timbal rekao je da je dobra priprema minimalizirala posljedice za ljude.

"Postigli smo velik napredak u pripremama lokalnih vlasti za katastrofe", rekao je za kanal vijesti ANC.

Vlasti upozoravaju na valove do tri metra, poplave i odrone zbog jakog vjetra i kiše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije