Tadžikistanska 'borba protiv radikalizma': Ženama skidaju hidžabe, muškarcima briju brade

Radiosarajevo.ba
Tadžikistanska 'borba protiv radikalizma': Ženama skidaju hidžabe, muškarcima briju brade

Policajci u Tadžikistanu, državi centralne Azije, silom su obrijali oko 13 hiljada muškaraca i „ubijedili“ 1,700 žena da skinu hidžab (marame koju nose muslimanke), a sve su objasnili kao „borbu protiv radikalnog islama u zemlji“.

Akciju su nazvali kao „smanjenje stranog uticaja“.

Kako javlja Radio Liberty koji citira Tajik novinsku agenciju, policija je „dovela u red“ muškarce čije su brade označene kao „preduge i raščupane“.

Čelnik tamošnje policije Bahrom Sharifzoda medijima je pokazao „prije i poslije“ slike jednog od obrijanih muškaraca.

Policija je dodala kako je „ubijedila“ skoro dvije hiljade žena da skinu hidžabe, uhapsila 89 prostituki koje su nosile hidžab te zatvorlla 162 radnje koje su prodavale ove marame.

Prošle sedmice, tadžikistanska skupština izglasala je zabranu davanja „arapskih imena i imena koja zvuče strano“ djeci.

Tadžikistan poteze opravdava time da se više hiljada njegovih stanovnika radikaliziralo, a pretpostavlja se da se oko dvije hiljade muškaraca iz ove zemlje priključilo Islamskoj državi.

Dodajmo i da u zemlji žive većinom muslimani, ali vlada je sekularna. U septembru, jedinoj islamskoj partiji zabranjeno je djelovanje. Predsjednik Emomali Rahmon na vlasti je od 1994, a mandat mu ističe 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije