Svjetski pasoši rangirani prema moći: Građani BiH bez viza mogu putovati u 94 zemlje

Radiosarajevo.ba
Svjetski pasoši rangirani prema moći: Građani BiH bez viza mogu putovati u 94 zemlje

Indeks pasoša ili putovnica (Passport Index) je interaktivna stranica koja prikuplja, prikazuje i rangira pasoše svijeta.

Stranica pruža uvid u sve svjetske pasoše, ujedno i međudržavne odnose, a podaci su predstavljeni prema lokaciji (interaktivna mapa), boji pasoša ili prema mjestu koje pasoši na ukupnom poretku zauzimaju.

Rang pasoša zasnovan je na bezviznom rezultatu – svaka zemlja, tj. pasoši te zemlje dobivaju ocjenu u odnosu na broj zemalja za koje ne trebaju vizu ili vizu mogu dobiti po dolasku u neku zemlju; što je veći bezvizni rezultat, veći je rang ili moć pasoša. 

Pasoši naše zemlje su na 38. mjestu – u 94 zemlje možemo putovati bez vize. Srbijanski pasoši stoje nešto bolje – na 31. mjestu, s 104  zemlje u koje se može putovati bez vize. Susjedi Hrvati su ispred nas i Srbije, i to na 19. mjestu, a mogu bez viza putovati u 124 zemlje. 


Najvredniji pasoš u regionu imaju državljani Slovenije koji mogu putovati bez viza u ukupno 135 država, dok je pasoš Kosova s kojim se bez vize može u svega 41 državu svijeta najlošije rangiran.

Naravno, prvo mjesto zauzimaju Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija – čak 147 zemalja ne traži vize za one koji imaju američki ili britanski pasoš. 

Začelje popisa zauzimaju Solomonski Otoci, Myanmar, Južni Sudan, Sveti Toma i Princip i Palestina čiji građani mogu bez viza putovati u samo 28 zemalja. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije