Svjetski mediji prenijeli vijest o smrti voljenog Đoleta

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji prenijeli vijest o smrti voljenog Đoleta
Foto: Anadolija / Koncert Balaševića u Beogradu

Brojni svjetski mediji prenijeli su vijest o smrti Đorđa Balaševića, legendarnog novosadskiog kantautora kojeg je vilio cijeli region.

Američka agencija Associated Press objavila je vijest o njegovoj smrti, ističući da je bio omiljen širom bivše Jugoslavije.

Vijest su prenijeli i Washington Post, ABC News, US News...

U tekstu se podsjeća da je Balašević započeo karijeru krajem 70-ih i početkom 80-ih, te da je prvo nastupao u bendovima, a potom pokrenuo solo karijeru "sa svojom mekom pop muzikom i duhovitim tekstovima".

Podsjeća se i da se nakon raspada Jugoslavije, Balašević otvoreno usprotivio nacionalizmu koji je, kako se navodi, podgrijavao sukobe.

"Zbog njegovih stavova, mainstream mediji u Srbiji izbjegavali su Balaševića tokom ratne ere", navodi AP.

Balašević je, navodi se, i nakon rata bio omiljen na "etnički podijeljenom Balkanu" i punio je koncertne sale u svih šest bivših jugoslovenskih republika.

Njegovi nastupi bili su poznati po njegovim komentarima o raznim temama na bini.

Vijest o smrti voljenog Balaševića odjeknula je regionu i kao crni oblak se nadvila nad brojnim koji su ga istinski cijenil ii voljeli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije