Svjetski je dan slobode medija

Radiosarajevo.ba
Svjetski je dan slobode medija

Širom svijeta obilježava se Svjetski dan slobode medija, koji je prilika za podsjećanje na novinare stradale na zadatku i važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u društvu. Pojedine nevladine organizacije ocijenile su da su Svjetski dan slobode medija dočekuje u tmurnom okruženju, i da su od početka godine u svijetu ubijena već 22 novinara. Svjetska asocijacija novina podsjetila je na tragičan bilans stradanja novinara širom svijeta u 2008. godini, navodeći da ih je 70 ubijeno, 673 uhapšeno a 125 zadržano u zatvoru.

Svjetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. godine u Vindhoku na konferenciji Ujedinjenih nacija, povodom usvajanja Deklaracije o slobodi medija u Africi. Ovom deklaracijom cenzura je proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbijede poštivanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Tema kojom se obilježava ovogodišnji Dan slobode medija je Potencijal medija u jačanju dijaloga, uzajamnog razumijevanja i pomirenja.

Sloboda medija na globalnom nivou pogoršala se u prošloj godini, sedmu godinu za redom, saopćio je Freedom House. U izvještaju Freedom Housea, koji je objavljen uoči Svjetskog dana slobode medija, navodi se da su novinari u 2008. godini bili suočeni sa sumornim radnim okruženjem, sa globalnim opadanjem slobode medija i pogoršanjem koje je prvi put zabilježeno u svakom regionu.

Freedom House u izvještaju ističe da je najveći pad slobode medija zabilježen u regionu centralne i istočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, dok je najbolje rangirana zemlja u regionu Slovenija, u kojoj su mediji ocijenjeni kao slobodni. BiH je zauzela 98. mjesto na listi od 195 zemalja, Crna Gora se nalazi između 78. i 80. mjesta zajedno sa Bocvanom i Istočnim Timorom, dok su Hrvatska i Srbija na 81. odnosno 83. mjestu, a Makedonija dijeli 98. mjesto sa BiH.

Od 28 zemalja, koliko se nalazi u grupi srednje i istočne Evrope, sedam ih prema ocjeni Freedom Housea ima "slobodne" medije, a Estonija, Češka i Litvanija su na vrhu popisa. U grupi zemalja sa "djelimično slobodnim" medijima u tom regionu su Hrvatska, Bugarska, Crna Gora, Srbija, Rumunija, BiH, Makedonija, Albanija, Ukrajina i Gruzija. Prema rang-listi Freedom Housea, od 195 zemalja najslobodnije medije imaju Island, Finska i Norveška. SAD su na 26. mjestu, a na posljednja tri mjesta se nalaze Burma, Turkmenistan i Sjeverna Koreja. Najbolje ocijenjena zemlja je Island sa devet poena, a najgore Sjeverna Koreja sa 98 poena.

U izvještaju se ističe da samo 17% svjetske populacije živi u zemljama koje uživaju slobodu medija. Izvještaj procenjuje stepen slobode štampanih, elektronskih medija i interneta, a ocjene se temelje na procjenama zakonskog, političkog i ekonomskog okruženja u kojem su novinari radili.

Povodom Međunarodnog dana slobode štampe, promovirano digitalno izdanje prvih bh. novina

Digitalno izdanje prvog bosanskohercegovačkog časopisa i publikacije "Bosanski prijatelj" promovirano je danas u Sarajevu.

Prva sveska "Bosanskog prijatelja" objavljena je 1850. godine na inicijativu fra Ivana Frane Jukića. Na današnjem skupu istaknuto je da je "Bosanski prijatelj" prva publikacija koja je sadržavala informacije o zbivanjima u BiH, te se smatra prvim bh. časopisom.

O značaju objavljivanja njegovog digitalnog izdanja na promociji su govorili Ivan Lovrenović, koji je napisao uvodni tekst u digitalnom izdanju "Bosanskog prijatelja", menadžer INFOBIRO-a i digitalne arhive Mediacentra Sarajevo Dragan Golubović, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, direktor Fridrich Ebert Fondacije Helmut Kurs te predstavnici Zemaljskog muzeja BiH.

Digitalizaciju "Bosanskog prijatelja" radio je INFOBIRO Mediacentra u okviru projekta "Digitalna zaštita i arhiviranje kulturno-historijskog blaga BiH: BH štampa 1866. - 2016.".

Digitalizacija najstarijeg bh. časopisa urađena je u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH.

Promocija je organizirana u povodu 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, a organizatori su Mediacentar Sarajevo i Udruženje BH novinari.

rtvfbih.ba/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije