Svjetski dan potrošača: Znate li svoja prava u sferi digitalnih finansija?

0
Radiosarajevo.ba
Svjetski dan potrošača: Znate li svoja prava u sferi digitalnih finansija?
Foto: Pexels / Digitalno plaćanje

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan prava potrošača. Ovaj dan obilježava se već četiri decenije, a svake godine izdvaja jedno pitanje koje je posebno bitno potrošačima.

I ove godine je 15. mart posvećen važnosti zaštite potrošačkih prava i podizanju svijesti o njihovim pravima. Prava potrošača osiguravaju sigurnost i zaštitu kupaca prilikom kupovine proizvoda i usluga.

Potrošači imaju pravo na sigurnost proizvoda, informacije o proizvodu, zaštitu od nepravedne trgovine, kao i pravo na pravnu zaštitu u slučaju kršenja tih prava. Uz to, potrošači imaju pravo na zdrave i sigurne proizvode koji se proizvode na održiv način.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Svake godine Međunarodno udruženje potrošača istakne jedno hitno pitanje s kojim se potrošači suočavaju širom svijeta. Ove godine, članstvo Međunarodnog udruženja potrošača - 200 potrošačkih grupa u 100 zemalja - odabralo je "Poštene digitalne finansije" kao globalnu temu.

Do 2024. godine, očekuje se da će broj digitalnih bankarskih korisnika premašiti cifru od 3,6 milijardi. U zemljama u razvoju, udio vlasnika računa koji šalju i primaju digitalne uplate povećao se sa 57% u 2014. godini na 70% u 2017. godini.

Digitalne finansijske usluge mogu osnažiti potrošače, ali moraju biti dostupne svima, te pružati sigurnost i zaštitu podataka. Kako bi se postigao ovaj cilj, potrebno je uspostaviti digitalno finansijsko tržište koje će biti inkluzivno, sigurno, zaštićeno i održivo za sve.

Kao potrošači, imamo pravo na pristup pravednim i sigurnim digitalnim finansijama.

To uključuje zaštitu od prevare, osiguravanje transparentnosti u odnosu na naknade i troškove, pružanje kvalitetnih informacija o proizvodima i uslugama te osiguravanje pristupa financijskim uslugama za sve korisnike.

Svjetski dan prava potrošača službeno se obilježava od 1983. godine, ali korijenje vuče još iz 1962. godine kada je američki predsjednik John F. Kennedy pred Kongresom održao govor kojim je podržao prava potrošača.

Potrošačka korpa za februar u BiH opet građane ostavila bez riječi

Potrošačka korpa za februar u BiH opet građane ostavila bez riječi

Ovaj dan je prilika da podignemo svijest o važnosti zaštite potrošačkih prava i ukažemo na probleme s kojima se svi mi kao potrošači svakodnevno susrećemo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije