Svjetski dan divljih vrsta: Uništavanje staništa katastrofalno za planetu

1
AA
Svjetski dan divljih vrsta: Uništavanje staništa katastrofalno za planetu
AA / Svjetski dan divljih vrsta

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan divljih vrsta s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji i podizanja svijesti o potrebi njihovog očuvanja.

Jednu od najvećih prijetnji opstanku biljnih i životinjskih vrsta u današnje vrijeme predstavlja njihovo nekontrolisano i prekomjerno iskorištavanje i uzimanje iz prirode za potrebe međunarodne trgovine.

U oktobru 2022. godine Svjetski fond za prirodu (WWF) je objavio najnoviji Izvještaj o stanju planete prema kojem je populacija divljih vrsta smanjena za 69 posto u manje od 50 godina.

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

U žestokom sudaru povrijeđene dvije osobe: Objavljen identitet oba vozača

Iz WWF-a upozoravaju da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje prirodnih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, što utiče na društvene i ekonomske rizike, odnosno ima katastrofalne posljedice za planetu Zemlju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u decembru 2013. godine proglasila 3. mart Svjetskim danom divljih vrsta. Od tada se ovaj dan obilježava svake godine u cijelom svijetu s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihovog očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Ovaj datum je izabran za obilježavanje jer je na taj dan 1973. godine potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije