Svjetska zdravstvena organizacija se oglasila o koronavirusu

Anadolija
Svjetska zdravstvena organizacija se oglasila o koronavirusu
Foto: EPA-EFE / Koronavirus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) oglasila se po pitanju korornavirusa, a poručeno je kako je još rano proglasiti ga "globalnim vanrednim slučajem".

Odbor za hitne slučajeve WHO-a održao je danas sastanak u Ženevi nakon čega je upućena izjava za medije u vezi s koronavirusom koji se pojavio u Wuhanu u Kini a potom se proširio cijelom zemljom.

Predsjednik Odbora Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je rano proglasiti "međunarodni hitni slučaj javnog zdravlja".

Detalji o koronavirusu koji do sada nisu bili poznati

Navodeći da WHO pomno prati razvoj događaja vezano za virus, Tedros je rekao:

"To što danas nismo proglasili vanrednu situaciju, ne znači da WHO ne pristupa ozbiljno ovom problemu."

Pitali smo doktoricu kako se zaštititi od smrtonosnog virusa koji hara svijetom

Novim tipom koronavirusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), u Kini je zaražena najmanje 639 osoba, a usljed posljedica zaraze preminulo je 17 osoba.

Pitali smo Aerodrom Sarajevo šta su poduzeli kako bi spriječili širenje koronavirusa

Slučajevi zaraze ranije su evidentirani i u Vijetnamu, Hong Kongu, Makau, SAD u, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji i na Tajlandu.

Jučer su zatvoreni aerodrom i željeznička stanica u gradu Wuhanu, gdje se virus pojavio, a obustavljen je i javni prijevoz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije