Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno stanje pripravnosti

Radiosarajevo.ba
Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno stanje pripravnosti

Stanje pripravnosti proglašeno je nakon što je broj oboljelih u Meksiku dostigao cifru od 150, a u SAD-u se udvostručio. Međutim, stručnjaci se suzrdžavaju od proglašenja globalne uzbune.

U SAD-u je laboratorijski potvrđeno 40 slučajeva "svinjske gripe" a prosječna starost oboljelih je 16 godina, objavio je u ponedjeljak nacionalni epidemiološki centar.

"Do sada je potvrđeno 40 slučajeva u državama New York, Ohio, Kansas, Teksas i Kalifornija. Dvadeset novih slučajeva je iz škole u New Yorku, gdje je već ranije zabilježeno osam oboljelih", rekao je direktor CDC-a Richard Besser na briefingu za novinare u sjedištu te ustanove u Atlanti.

"Sve dosadašnje slučajeve u SAD-u prate blagi simptomi, uz kratkotrajnu hospitalizaciju jedne žene, i oporavak svih", dodao je.

Većinu zaraženih čine mladi koji su tokom proljetnih školskih praznika boravili u Meksiku, epicentru epidemije svinjkse gripe, gdje je do sada zaraženo više od 1.600 osoba a 149 je umrlo. Američke se vlasti, po njegovim riječima, pripremaju izdati upozorenje za "izbjegavanje putovanja u Meksiko ako nije nužno", prenose agencije.

Besser je istaknuo da američke vlasti nastavljaju s agresivnim mjerama nadzora bolesti i s istraživanjima, radi moguće izrade cjepiva. Najavio je da će se na graničnim prijelazima putnicima koji ulaze u SAD dijeliti žute karte s informacijama o svinjskoj gripi i postupcima kod pojave simptoma.

Meksiko je u ponedjeljak odlučio zatvoriti škole u čitavoj zemlji kako bi pokušao zaustaviti širenje "svinjske gripe" koja je već odnijela 149 života.

Vlada je odlučila obustaviti sve "školske djelatnosti' diljem zemlje, odmah pošto je objavljen izvještaj o 149 umrlih od svinjske gripe. Po odluci ministarstva zdravstva sve škole će biti zatvorene do 6. maja.

Meksička prijestolnica bila je gotovo pusta tokom vikenda, a muzeji, kazališta, zabavni parkovi i zoološki vrtovi bili su zatvoreni za posjetitelje, kao i barovi i diskoteke. Dvije nogometne utakmice igrale su se u nedjelju u Mexico Cityju bez posjetitelja, prenose agencije.

Meksička vlada tvrdi da raspolaže zalihama lijekova koji su učinkoviti protiv virusa svinjske gripe. Od GlaxoSmithKlinea (GSK) dobila je još 100.000 kutija lijeka, kako je u ponedjeljak saopćila ta farmaceutska tvrtka.

Gradonačelnik Mexico Cityja Marcelo Ebrard izjavio je da će "u svim poduzećima stupiti na snagu najviši stepena pripravnosti“.

Dvije osobe koje su u nedjelju navečer primljene u bolnicu u Škotskoj pošto su nakon povratka iz Meksika osjetile simptome gripe, prvi su potvrđeni slučajevi svinjske gripe u Velikoj Britaniji, saopćilo je u ponedjeljak škotsko ministarstvo zdravstva.

U Belgiji se u ponedjeljak ispitivalo šest sumnjivih slučajeva ove bolesti, kako navodi belgijska vlada koja preporuča svojim građanima da ne putuju u Meksiko i u Sjedinjene Američke Države ako ne moraju, prenose agencije.

Zbog novih slučajeva bolesti Belgija svojim državljanima upućuje oštrija upozorenja, a dosad je tek proporučivala poštovanje nekih higijenskih mjera tijekom putovanja u Meksiko i u SAD.

Četiri nova slučaja za koje se sumnja da bi mogla biti riječ o svinjskoj gripi, u ponedjeljak su se ispitivala u Francuskoj, među kojima su se tri pokazala negativna nakon provedenih pretraga. Vlasti su one koji su odlučili putovati u Meksiko pozvale na "veoma velik oprez". Negativni su bili nalazi pretraga oboljelih u Pauu, na jugozapadu Francuske, u Lyonu i u Nantesu. Za četvrti slučaj, a riječ je o ženi hospitaliziranoj u Poitiersu, u ponedjeljak nisu bili gotovi nalazi, ali je bolnica njezino zdravstveno stanje ocijenila kao 'dobro'.

Francusko ministarstvo zdravstva ističe da je Francuska "jedna od najbolje opremljenih zemalja u svijetu' što se tiče suzbijanja moguće pandemije svinjske gripe.

FENA/DW/radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije