Svinjska gripa poharala američke trupe u Iraku

Radiosarajevo.ba
Svinjska gripa poharala američke trupe u Iraku

Dužnosnici Ministarstva zdravstva u Iraku  su potvrdili da je svinjskom gripom zaraženo 67 američkih vojnika u Iraku.

Oboljeli američki vojnici predstavljaju najbrojniju skupinu zaraženih svjetskom pandemijom u Iraku, koji je zabilježio i prvi smrtni slučaj. 21-godišnja Iračanka nedavno je preminula od svinjske gripe, koju je najvjerojatnije dobila tijekom posjeta južnoiračkom gradu Najafu.

Uz 67 američkih vojnika, Ministarstvo zdravstva potvrdilo je obolijevanje od svinjske gripe i kod 23 svojih državljana te šest inozemnih (bez navođenja nacionalnosti).

Predstavnici američkih trupa u Iraku nisu odmah potvrdili obolijevanje vojnika od svinjske gripe sve donedavno.

Prema izjavama iračkih liječnika, glavni razlog tako masovnog obolijevanja američkih vojnika jest njihova velika mobilnost kroz različite dijelove svijeta prije no što dođu u Irak.

Dio ih dolazi iz SAD-a, a dio iz Europe, istaknuo je dr. Amer al-Khuzai, zamjenik iračkog ministra zdravstva iznoseći kako je 18 zaraženih potvrđeno i u američkoj vojnoj bazi u Kuvajtu.

Svi vojnici od sada se testiraju na svinjsku gripu u Sjedinjenim Američkim Državama prije slanja van granica države na vojne misije.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je kako je do konca srpnja od svinjske gripe oboljelo 162.000 ljudi diljem svijeta. Od toga je potvrđena smrt kod 1.154 oboljelih.

večernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije