Svinjska gripa: 169 žrtava, prvi slučaj u Njemačkoj

Radiosarajevo.ba
Svinjska gripa: 169 žrtava, prvi slučaj u Njemačkoj

Broj žrtava svinjske gripe porastao je na 159, a Njemačka je potvrdila prvi slučaj.

Broj žrtava epidemije u Meksiku porastao je na 159, izjavio je ministar zdravlja Hose Angel Cordoba.

Cordoba je na sinoćnjoj konferenciji za novinare rekao da je više od 1 300 ljudi u bolnicama, od kojih su neki "ozbiljno" bolesni, te da ima ukupno 2 500 sumnjivih slučajeva zaraze.

Vlasti Meksiko Cityjaa donijele su odluku da restorani i kafići mogu da služe hranu samo "za ponijeti", većina škola širom zemlje je zatvorena, a javni skupovi ograničeni.

Broj smrtnih slučajeva od juče je povećan za deset, ali meksički ministar zdravlja kaže da nisu svi definitivno potvrđeni kao posljedice svinjskog gripa.

Neke žrtve su sahranjene ili kremirane prije nego što su mogli biti obavljeni testovi na prisustvo virusa.

Broj oboljelih u svijetu raste, ali nema smrtnih slučajeva izvan Meksika. Argentina je "iz predostrožnosti" suspendovala sve letove iz Meksiko Sitija do ponedjeljka.

Većina smrtnih slučajeva dogodila se u glavnom gradu Meksiko Sitiju i susjedne dvije meksičke države. Kordova je rekao da su žrtve, mlade, sredovječne i starije osobe.

Nova vrsta virusa svinjskog gripa djeluje drugačije od sezonskog gripa, od koga obično stradaju bebe i stariji.

Njemačke medicinske vlasti potvrdile su danas prvi slučaj zaraze virusom svinjskog gripa u ovoj zemlji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Bavarske.

"Institut Robert Koch potvrdio je prisustvo virusa svinjskog gripa u jednom od sumnjivih slučajeva u Bavarskoj", navodi se u saopštenju.

U tekstu se precizira da je virus otkriven kod pacijenta iz oblasti Regensburga.

Broj slučajeva zaraze virusom H1N1 u svijetu raste, ali smrtnih slučajeva nije bilo izvan Meksika. Vlasti te zemlje objavile su da je broj umrlih porastao na 159.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije