Svinje nisu uzročnici 'svinjske gripe'?

Radiosarajevo.ba
Svinje nisu uzročnici 'svinjske gripe'?

Profesor francuske Nacionalne veterinarske škole Jean-Briguer Picou izjavila je u ponedjeljak da je pogrešno govoriti o "svinjskoj gripi", jer svinje nisu uzročnici smrtonostnog gripa koji je dobio razmjere epidemije u Meksiku.

"Svinja nije uzročnik, slobodno možemo da jedemo svinjsko meso, izjavila je Picou listu "20 minuta", prenosi Tanjug.

"Pogrešno je govoriti o 'svinjskoj gripi', trebalo bi da govorimo o 'meksičkoj gripi', jer klasična 'svinjska gripa' nije opasna za ljude, objasnila je profesor i dodala da zaraza nije nastala u kontaktu sa svinjama, već se on prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Ministarka zdravlja Roseline Bacheleau izjavila je u ponedjeljak da u Francuskoj, za sada, nije zabilježen ni jedan slučaj "svinjske gripe", od koga je proteklih dana umrlo više od sto osoba u Meksiku.

Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je putnike za Meksiko na opasnost od ovog oboljenja, a putnici koji dolaze iz Meksika su pozvani da se obrate lokalnim medicinskim ustanovama radi provjere zdravlja.

Prvi slučaj "svinjske gripe" potvrđen je u ponedjeljak u Španiji.

Ministri zdravlja EU su najavili da će održati hitan sastanak do kraja nedjelje da bi razmotrili opasnost od širenja ovog oboljenja.

Svjetska zdravstvena organizacija za sada nije podigla nivo opasnosti.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije