Svijet ujedinjen u pomoći Haitiju

Radiosarajevo.ba
Svijet ujedinjen u pomoći Haitiju

Predsjednička palata, foto: AP

Ulice haićanskog glavnog grada Port-au-Princea, strahovito razrušenog u snažnom potresu u utorak, pune su mrtvih tijela koje preživjeli i spasilačke ekipe polažu uz rub cesta, a pod ruševinama je i dalje zarobljen nepoznat broj osoba.

U najsnažnijem potresu koji je tu karipsku otočnu državu, najsiromašniju na zapadnoj polulopti, pogodio u posljednjih 200 godina poginuo je velik broj osoba, a nastala šteta je golema, ali tačne procjene zasad je nemoguće iznijeti.

U potresu je srušena bolnica u prenapučenom dvomilionskom glavnom gradu, dijelom se urušila Nacionalna palača u kojoj je sjedište haićanskog predsjednika, teško je oštećeno sjedište UN-a i mnogobrojne druge zgrade.

Američki diplomati i humanitarni djelatnici izvijestili su da tijela leže na ulicama i opisali stanje kao "totalnu katastrofu i haos", a novinari agencije AP su javili da je Port-au-Prince "uvelike razoren", ocijenivši ovu tragediju užasnom čak i za tu zemlju naviklu na katastrofe i probleme.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je kako se boji da su u potresu "poginule stotine ljudi", naglasivši kako će biti nužna golema operacija pomoći kako bi se ublažile posljedice te tragedije.

Pomoć najavile mnoge zemlje i organizacije širom svijeta

Međunarodna federacija Crvenog križa (IFRC) u Ženevi je objavila kako se priprema poslati pomoć za "najviše tri miliona ljudi", koliko procjenjuje da je moglo biti zahvaćeno posljedicama potresa snage čak 7 stepeni Richtera.

Foto: Reuters

"Pripremamo pomoć za najviše tri miliona ljudi", rekao je u srijedu glasnogovornik IFRC-a Jean-Luc Martinage.

Pomoć su najavile i mnoge zemlje i organizacije diljem svijeta.

"Haiti je došao u središte razmišljanja i sućuti svijeta", rekao je britanski premijer Gordon Brown, najavivši kako će Velika Britanija pružiti "svu potrebnu humanitarnu pomoć".

Evropska komisija objavila je kako je oslobodila tri miliona eura za hitnu pomoć Haitiju, koji u normalnim okolnostima od EK-a godišnje dobiva pomoć u vrijednosti od 28 miliona eura.

Španija, koja trenutačno predsjedava Evropskom unijom, također je izdvojila tri miliona eura hitne pomoći, a na Haiti će poslati i tri aviona sa 150 tona humanitarne opreme. Avioni će biti upućeni "tokom sljedećih dana", i to dva iz španske logističke baze u Panami, a jedan iz Madrida, u kojem će biti i stručnjaci za spašavanje žrtava prirodnih katastrofa.


Foto: AFP

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će u Bijeloj kući organizirati krizni sastanak u svrhu pripreme pomoći Haitiju, a poslije će se obratiti Amerikancima televizijskom porukom. Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je kako SAD Haitiju nudi punu pomoć, civilnu i vojnu, a najavljeno je i slanje prve spasilačke ekipe čijih će 72 člana, uz šest posebno obučenih pasa, tragati za osobama koje su još zarobljene pod ruševinama.

I Francuska će u srijedu uputiti 65 spasilaca i šest pasa u Haiti, a još prije njih u Port-au-Prince bi trebalo stići 37 islandskih stručnjaka za spašavanje.

Njemačka vlada oformila je kriznu grupu koja će procijeniti stvarne potrebe na Haitiju i odlučiti o "dodatnim mjerama", uz već najavljeno slanje 1,5 miliona eura hitne humanitarne pomoći žrtvama potresa.

Hitnu humanitarnu pomoć u novcu, osoblju i opremi najavile su i Kanada, Kina, Meksiko i Venecuela, prenosi Hina.

Brutus: Na desetine hiljada poginulih

Razorni potres na Haitiju ostavio je iza sebe desetke hiljada žrtava, izjavio je u srijedu haićanski ambasador pri Organizaciji američkih država sa sjedištem u Washingtonu.

"Postoje deseci hiljada žrtava i značajne štete", izjavio je ambasador Duly Brutus, bez navođenja konkretnih podataka o mrtvima.

Brutus je prvi haićanski dužnosnik koji u procjeni broja žrtava razornog potresa govori o "desecima hiljada".

Amabasador Haitija u SAD-u Raymond Joseph u dosadašnjim je istupima za američki medije iznosio procjenu o hiljadama nestalih i umrlih.

Vezano:
Haiti: Kontroverze o broju žrtava potresa
Potres na Haitiju rušio zgrade, veliki broj žrtava (VIDEO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije