Švicarci rekli ne nuklearnim elektranama

Radiosarajevo.ba
Švicarci rekli ne nuklearnim elektranama
Arhiva / Protesti protiv nuklearnog oružja
Švicarci su se na referendumu izjasnili protiv nuklearnih elektrana. Podržali su novi zakon o energetici prema kojem bi se nuklearne elektrane postepeno zamijenile energijom iz obnovljivih izvora.

Više od 58 posto Švicaraca glasalo je u nedjelju za zakon o ekološkim izvorima energije, javlja agencija Beta.

Novi prijedlog zakona trebao bi stimulirati obnovljive izvore energije - vodu, vjetar, sunce, geotermalne izvore i biomasu. Vladina energetska strategija ima cilj da se do 2050. godine zatvori i demontira pet nuklearnih reaktora koji proizvode blizu trećine struje u Švicarskoj, jer se bliži kraju njihov "životni vijek".

Prema tom planu, prosječna potrošnja energije po osobi bi do 2020. godine bila smanjena za 16 posto, a do 2035. godine za 43 posto. U Parlamentu prijedlog ne podržava jedino najveća stranka, Švicarska narodna partija, koja je i zahtijevala referendum.

Oni tvrde da bi prelazak na druge oblike snabdijevanja bio preskup, da bi ugrozio snabdijevanje Švicarske energijom i "unakazio" netaknutu prirodu novim vjetroturbinama i solarnim panelima. U kampanji protiv plana ta partija je navodila da bi provođenje tog plana koštalo 200 milijardi franaka (366 milijardi eura) do 2050. godine.

Švicarci su novembra prošle godine odbacili prijedlog da se ubrza zatvaranje nuklearnih elektrana i da tri od pet reaktora budu isključena već ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije