Svi pričaju o ženi koja s Trumpom leti u njegovom avionu. Čak i najtvrđe pristalice su zgrožene

3
Radiosarajevo.ba
Svi pričaju o ženi koja s Trumpom leti u njegovom avionu. Čak i najtvrđe pristalice su zgrožene
Foto: X.com / Laura Loomer

Timu Donalda Trumpa, republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a, ne nedostaje čudaka. Posljednja u nizu karikatura koje su privukle pažnju medija je 31-godišnja Laura Loomer.

Ta teoretičarka zavjera poznata je po antimuslimanskoj retorici i neutemeljenim izjavama da je teroristički napad 11. septembra 2001. bio planiran "iznutra", od američke vlade.

 Mnogim republikancima nije bilo drago što je upravo nju Trump pozvao da bude uz njega tokom radnog posjeta vatrogasnoj jedinici New Yorka u sklopu komemoracije za žrtve napada na Svjetski trgovački centar.

Spremite rezerve: Bez obzira na padavine, prekidi u vodosnabdijevanju i danas počinju ranije

Spremite rezerve: Bez obzira na padavine, prekidi u vodosnabdijevanju i danas počinju ranije

Ekstremna desničarka fotografisana je u Trumpovu društvu i dok je bivši predsjednik išao u Philadelphiju na televizijsku debatu s Kamalom Harris.

Trump ju je i prije javno hvalio i dijelio njezine objave na društvenim mrežama, a ovo nije prvi put da ju je pozvao u svoj privatni avion. Kako saznaje The New York Times, Trump joj je lani planirao dodijeliti poziciju u svojoj kampanji, ali je odustao od toga nakon što su neki njegovi pristaše burno reagirali, upozorivši ga da bi mu Loomer mogla biti prepreka.

"Predsjednik zna da sam uvijek bila Trumpov lojalist i da sam posvećena pomoći mu da pobijedi na izborima 2024. On me jako cijeni. I šteta je što je okružen nekim ljudima koji trče do publikacije poznate po napadima na njega kako bi me pokušali obezvrijediti, umjesto da budu odani predsjedniku Trumpu i poštuju svoje ugovore o povjerljivosti", izjavila je tada Loomer za NYT.

Teorija o jedenju kućnih ljubimaca

Iako nije točno poznato tko je ili što Trumpu bio izvor neutemeljene informacije da ilegalni imigranti s Haitija jedu kućne ljubimce u jednom gradiću u Ohiju, samo dan prije predsjedničke debate Loomer je iznijela tu teoriju na društvenim mrežama. Na društvenoj mreži X ona ima 1,2 miliona pratitelja.

Anonimni izvor blizak Trumpovu timu rekao je za portal Semafor da su "sto posto" zabrinuti zbog njezine blizine Trumpu. "Bez obzira na bilo kakve zaštitne mjere koje je Trumpova kampanja postavila za nju, čini mi se da to ne funkcioniše", rekao je neimenovani izvor.

Dennis Lennox, republikanski konzultant, također je kritikovao Trumpovu izvedbu u utorak navečer na ABC-ju. "To se događa kada improvizirate, živite u mjehuriću Fox Newsa i X-a i oslanjate se na Matta Gaetza, a kamoli na Lauru Loomer", komentirao je Lennox za Semafor.

Kamala žestoko odbrusila Trumpu: 'Da si ti bio predsjednik, Putin bi osvojio Kijev'

Kamala žestoko odbrusila Trumpu: 'Da si ti bio predsjednik, Putin bi osvojio Kijev'

Laura Loomer rođena je 1993. godine u Arizoni. Samoproglašena je istraživačka novinarka, koja je radila kao komentatorica za web site Infowars Alexa Jonesa i aktivistkinja za kontroverznu desničarsku organizaciju Project Veritas.

Godine 2020. se uz Trumpovu podršku kandidirala za mjesto u Zastupničkom domu u Floridi, ali je izgubila od demokratkinje Lois Frankel. Ponovno je pokušala ući u Kongres dvije godine poslije, ali je i tada poražena.


Zabrana na X-u

Godine 2018. zabranjen joj je pristup X-u (tadašnji Twitter) zbog kršenja pravila o mržnji. Kako bi protestirala zbog zabrane, Loomer, koja je Židovka, zalijepila je žutu Davidovu zvijezdu na majicu i prikovala se lisicama za ulaz u sjedište kompanije u New Yorku. Ponovno je vraćena na platformu nakon što je milijarder Elon Musk kupio kompaniju.

Bio joj je zabranjen pristup i aplikacijama Lyft i Uber zbog ksenofobnih komentara o muslimanskim vozačima.

Svoje antimuslimanske stavove širi još od 2017. kad je na desničarskom podcastu National Public Radio ponosno izjavila da podržava bjelački nacionalizam te da imigracija i pozivi na raznolikost uništavaju Sjedinjene Američke Države.

Od njezinih bizarnijih izjava izdvajamo onu da su pucnjave po američkim školama dopuštene kako bi se pomoglo demokratima te teoriju da su pjevačica Taylor Swift i nogometaš Travis Kelce u dogovorenoj vezi kako bi utjecali na izbore u novembru.

Taylor Swift poslala jasnu poruku podrške pred izbore u Americi: 'Obavila sam svoje istraživanje'

Taylor Swift poslala jasnu poruku podrške pred izbore u Americi: 'Obavila sam svoje istraživanje'

Također je tvrdila da Kamala Harris nije crnkinja i da je sin milijardera Georgea Sorosa slao šifrirane poruke koje pozivaju na Trumpovo ubojstvo.

Koliko je Loomer odsječena od realnosti, možda najbolje pokazuje činjenica da ju kritizira čak i Marjorie Taylor Greene koja je svojedobno propagirala brojne teorije zavjere.

Greene je osudila izjavu Laure Loomer koja je rekla da će Bijela kuća mirisati na curry ako Harris postane predsjednica SAD-a, nazvavši ih "izuzetno rasističkim" izjavama koje ne oslikavaju vrijednosti koje zastupaju republikanci i pokret MAGA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije