Svi kipovi u Londonu bit će provjereni da li imaju veze sa ropstvom

Radiosarajevo.ba
Svi kipovi u Londonu bit će provjereni da li imaju veze sa ropstvom
Foto: EPA-EFE / Protesti u Londonu

Gradske vlasti diljem Engleske i Velsa najavile su da će provjerite sve statue da li imaju veze sa robstvom i vlasnicima plantaža.

Sadiq Khan, gradonačelnik Londona kazao je da će nadležna komisija provjeriti sve znamenitosti u gradu, uključujući nazive ulica, javnih zgrada i drugog, te će ako bude spornih situacija ukloniti sve što ima vezu sa ropstvom, piše The Guardian.

U Mančesteru vijeće je najavilo da će također provjeriti sve statue i njihovu historiju i kontekst. Vijećnik Luthfur Rahman kazao je da će javnost biti uključena u prijedloga za postavljanje "zamjenskih".

Khan je kazao da će provjeriti sve, te da će na legalan način biti uklonjeno sve što se ne podudara sa vrijednostima Londona.

Nije precizirao šta će biti uklonjeno, jer je kako on ističe to posao komisije koja će procijeniti situaciju, ali je dodao da je jasno da postoje statue koje simboliziraju ropstvo.

"Protesti "The Black Live Matter" doveli su u žižu javnosti ovo pitanje. Bitno je da preduzme ispravne korake i radimo zajedno za promjene, te osiguramo javne površine na koje ćemo svi biti ponosni", rekao je Khan.

Protesti pokreta "The Black Lives Matter" pokrenuti su nakon što je George Floyda afroamerikanac preminuo 25. maja nakon što mu je policajac iz Minneapolisa nekoliko minuta pritiskao vrat svojim koljenom, čak i kada je on prestao davati znake života. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije