Švedski epidemiolog kritikovao listu WHO-a na kojoj se nalazi i BiH

Anadolija
Švedski epidemiolog kritikovao listu WHO-a na kojoj se nalazi i BiH
Foto: EPA-EFE / Anders Tegnell

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell napao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), nazvavši potpunom greškom stavljanje Švedske na listu zemalja u kojima se bilježi ubrzan prenos koronavirusa, što bi moglo nadvladati zdravstvene sisteme.

“Ovo je nažalost totalno pogrešna procjena švedskih podataka“, rekao je u petak Tegnell.

Evropski ured WHO-a u četvrtak je objavio listu 11 zemalja sa ubrzanim prenosom virusa, među kojima su između ostalih Švedska, Bosna i Hercegovina, Armenija, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Ukrajina.

Švedska bilježi nagli porast broja slučajeva COVID-19, ali to pripisuje povećanom broju testiranja.

“Možemo ukazati na sve ostale parametre koje mjerimo, odnosno na to koliko ozbiljnih slučajeva imamo, a oni se smanjuju. Broj primljenih na intenzivnu njegu je na vrlo niskom nivou, pa čak i broj smrtnih slučajeva počinje opadati“, pojasnio je Tegnell.

Švedska je više puta branila svoju strategiju objašnjavajući da malo odstupa od drugih zemalja uprkos tome što nikada nije uvela potpunu blokadu. Velika okupljanja su zabranjena, ali restorani i škole za mlađu djecu su i dalje otvoreni. Vlada je pozvala građane na socijalno distanciranje, a Šveđani su se u velikoj mjeri pridržavali uputa.

U Švedskoj je do sada potvrđeno više od 63.000 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 5.230 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije