Švedska slučajno pogodila Norvešku

1
Radiosarajevo.ba
Švedska slučajno pogodila Norvešku
Foto: Arhiv / Ilustracija / Raketa

Istraživačka raketa koju je rano u ponedjeljak lansirala kompanija Swedish Space Corp (SSC) iz Svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i pala 15 kilometara unutar susjedne Norveške.

Raketa je dosegnula visinu od 250 kilometara, gdje se u nultoj gravitaciji provode eksperimenti, saopćila je agencija.

Sletjela je u planinama na 1.000 metara visine i 10 kilometara daleko od najbližeg naselja”, rekao je u utorak Philip Ohlsson, čelnik komunikacija u SSC-u.

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Postoji procedura kad nešto krene krivo i obavještavamo švedsku i norvešku vladu, kao i druge aktere, rekao je.

U toku je akcija prikupljanja dijelova rakete i istraga kako bi se došlo do tehničkih detalja i utvrdilo što je uzrokovalo neplaniranu putanju rakete, rekla je agencija.

“Norveške vlasti shvaćaju vrlo ozbiljno bilo kakve neovlaštene aktivnosti na norveškoj strani granice”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

U slučaju bilo kakve povrede granice, odgovorni trebali bi odmah informirati odgovarajuće norveške vlasti, među koje spadaju ministarstvo vanjskih poslova, putem pravih kanala, kazala je.

Ministarstvo nije primilo nikakvu službenu obavijest o incidentu od švedskih vlasti, dodala je.

"Rad na norveškom teritoriju kako bi se došlo do bilo kakve olupine također zahtijeva prethodnu suglasnost", rekla je glasnogovornica.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova reklo je da nije upoznato s tim je li prouzročena šteta na području gdje je raketa pala, dok je glasnogovornik SSC-a rekao da je raketa pala dalje od bilo kojeg naselja, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije