Švedska pokrenula istragu zbog - visokih cijena: "Zabrinjavaju nas marže"

0
Hina
Švedska pokrenula istragu zbog - visokih cijena: "Zabrinjavaju nas marže"
Foto: Pixabay / Supermarket / Ilustracija

Istraga u maloprodaji i veleprodaji hrane razotkrila je "zabrinjavajuće" znakove u zaradi trgovaca, objavio je regulator za zaštitu tržišnog natjecanja, dodavši da još analizira vezu s navodnim visokim troškovima.

Regulator će u utorak objaviti preliminarne nalaze istrage o cijenama hrane i konkurenciji koju je u martu zatražilo ministarstvo financija.

"Primjećujemo određene razloge za zabrinutost u razvoju marži u maloprodaji i veleprodaji", rekao je za Reuters šef odjela za zloupotrebu tržišta u regulatornoj agenciji Martin Mandorff.

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

Važna informacija za vozače u Sarajevu: Danas izmjena režima saobraćaja

"Očekujemo da je razvoj marži povezan s povećanjem troškova, inače bismo mogli biti prilično zabrinuti", rekao je Mandorff, dodajući odmah da je teško izolirati troškovne faktore, poput cijena energije i rata u Ukrajini, od konkurentskog krajolika.

Agencija istražuje cijeli lanac snabdijevanja hranom, od proizvođača i veletrgovaca do maloprodajnog sektora, i prikupila je podatke vodećih supermarketa u Švedskoj o cijenama i maržama.

Sprema se tražiti i dodatne informacije, a dopunjene nalaze objavit će do kraja godine.

U švedskom sektoru trgovine namirnicama dominiraju tri velike kompanije, što svjedoči o "oligopolu", rekao je Mandorff.

Lanac trgovina hranom ICA imao je 53 posto tržišnog udjela u 2022., prema podacima regulatora, a ostatak gotovo u potpunosti pokrivaju Axfood i Coop. Njemački Lidl ušao je na švedsko tržište 2018., a u 2022. držao je samo 5,7 posto tržišnog udjela.

Donedavno visoke cijene pojačale su pritisak konkurencije i diskontne trgovine prelaze iz niša u centar, preotimajući dio tržišta vodećim igračima.

Početkom godine ministrica financija Elisabeth Svantesson pozvala je tri velika lanca supermarketa na razgovore, tražeći objašnjenje za visoke cijene. Nakon sastanka supermarketi su privremeno smanjili cijene nekih proizvoda.

Axfood je poručio da pozdravlja istragu agencije.

"Često i konstruktivno razgovaramo sa švedskim regulatorom za zaštitu tržišnog natjecanja i očekujemo zaključke istrage", rekli su iz kompanije.

ICA je pak naglasila da su vlasnici njezinih 13 hiljada trgovina neovisni trgovci koji se međusobno natječu. Cijene se definiraju na razini trgovina, objasnili su i dodali da su cijene svakodnevnih proizvoda snižene i da se radi i na dugoročnom sniženju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije