Švedska mora obećati da neće izručiti Assangea

Radiosarajevo.ba
Švedska mora obećati da neće izručiti Assangea

Švedske bi vlasti trebale zajamčiti Ujedinjenom kraljevstvu i Julianu Assangeu da, ukoliko napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu te pristane otići u Švedsku kako bi se ondje suočio s optužnicom za seksualni napad, neće biti izručen SAD-u, poručio je Amnesty International.

Nakon obraćanja suosnivača Wikileaksa UN-u, a uoči razgovora između britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea i ekvadorskih dužnosnika, Amnesty International smatra da je vrijeme da se situacija pomakne s mrtve tačke.

“Ako su švedske vlasti u stanju javno potvrditi da Assange neće završiti u avionu za Sjedinjene Američke Države ukoliko se preda u ruke švedskom sudstvu, postoji nada da će se time postići dvije stvari,” izjavila je Nicola Duckworth, viša direktorica za istraživanja pri Amnesty Internationalu.

“Prvo, slučaj će se pokrenuti s trenutne mrtve tačke; a drugo, ženama koje su iznijele optužbe za seksualni napad pravda neće biti uskraćena.”

Iako Amnesty International nema dokaza da Švedska planira izručiti Assangea SAD-u, očito je da je strah od takvog ishoda odigrao veliku ulogu u razvoju ovog slučaja.

Amnesty International smatra da bi u sadašnjim okolnostima prisilni transfer Juliana Assangea u SAD istog izložio stvarnoj opasnosti od ozbiljnih kršenja ljudskih prava, uključujući moguće kršenje njegova prava na slobodu izražavanja te opasnost da bude zadržan u pritvoru u uvjetima koji krše zabranu mučenja i drugog okrutnog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije