Svaki peti Nijemac ne može priuštiti godišnji odmor

0
Deutsche Welle
Svaki peti Nijemac ne može priuštiti godišnji odmor
Foto: Twitter / Plaža / Ilustracija

Sedmica odmora provedena na moru ili na planini - za mnoge u Njemačkoj to je samo san.

Skoro 22 posto stanovništva ne može priuštiti putovanje na odmor. To se posebno odnosi na samohrane roditelje i penzionere.

Više od svakog petog Nijemca ne može sebi priuštiti da ode na godišnji odmor, pokazali su rezultati istraživanja statističkog ureda Evropske unije (Eurostata), koje je zatražila ljevičarska frakcija u Bundestagu.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Prema tim istraživanjima, prošle godine je 21,9 posto građana Njemačke imalo premalo novca da bi sebi moglo priuštiti jednosedmično putovanje tokom odmora, objavila je Urednička mreža Njemačke (RND).

Kako pokazuju podaci Eurostata, ova brojka je povećana u odnosu na 2021. godinu, kada je za dva procentna poena bila manja i iznosila je 19,9 posto. Ti podaci svjedoče da su najčešće pogođeni samohrani roditelji. U kategoriji "samac sa izdržavanom djecom" 42 posto ispitanika nije u mogućnosti da ode na jednosedmični odmor.

Prema Eurostatu, češće su pogođena domaćinstva sa djecom (23,4 posto) nego domaćinstva bez djece (20,7 posto). No, to se odnosi i na njemačke penzionere. U socijalnoj kategoriji "odrasla osoba od 65 i više godina" 28,7 posto građana tokom prošle godine nije moglo priuštiti sedmicu odmora. Godinu ranije je taj prosjek iznosio 27,3 posto.

Šef poslaničke frakcije ljevice u Bundestagu, Dietmar Bartsch, nazvao je to "tužnom činjenicom".

"Te brojke pokazuju koliko duboko je Njemačka socijalno podijeljena. Svako bi trebao imati mogućnost da ode na odmor u trajanju od najmanje jedne sedmice u toku godine, rekao je on za novinska izdanja RND-a.

Ljevica zahtijeva "odmor za sve", naglasio je šef poslaničke grupe i uveo je to kao zahtjev vladajućoj semafor-koaliciji: „Za to su potrebne veće plate, adekvatne penzije, dosljedna politika protiv inflacije i osnovna sigurnost djece u Njemačkoj protiv siromaštva."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije